Anton vill göra tunga stouts och belgare

Nu är året snart slut och som vanligt har vi bett ett antal bryggerier svara på en enkät.

I dag är det Anton Gyld på Geflebockens och Jädraöl som besvarar våra frågor.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022? 

– Jag skulle här vilja ge samtliga mikrobryggerier en eloge! Att först rida ut en pandemi för att sedan få nästa smäll med höjda kostnader för i princip allt. Det visar på en stark drivkraft i branschen

– Måste jag lyfta fram ett bryggeri lite extra får det bli våra ”grannar” på Leufstabruks Bryggeri, nya krafter har kommit in i en svår period och levererat riktigt bra öl med de nysläpp dom gjort.

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– Alkoholskatten helt klart. Alla marknader mår bra av konkurrens och differentierad alkoholskatt skulle helt klart vara en bra väg att gå för att jämna ut spelreglerna i vår bransch. Det skulle även öka chanserna till att fler kunde anställa och utöka sina verksamheter. Gårdsförsäljningen får komma på en stark andra plats. Även den under rätt förhållanden skulle kunna gynna bryggerinäringen, men med dom begränsningar som förslagits nu kommer det varken göra från eller till tyvärr.

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Vi har fått göra vissa ändringar. Bland annat två riktigt tråkiga, där vi behövt dragit ner på personalstyrkan något och höjt priserna på en del öl. Men vi hoppas på att inte behövs göra några fler större förändringar den närmaste tiden. I övrigt är det mest nya investeringar vi håller igen med i dagsläget.

Vilket blir det största projektet för ert bryggerier under 2023?

– Vi tittar just nu på möjligheten att expandera vårt säljområde ytterligare, det kommer vara huvudfokus under 2023. I övrigt siktar vi på att förnya vårt sortiment och släppa fler nya öl än vad vi gjort tidigare år, och förhoppningsvis bättre öl också. Man får aldrig vara nöjd, det finns alltid utrymme för förbättring.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Första halvårets nysläpp är redan spikade, det kommer bli blandat med både belgiskt, ipa, pilsner och surt. Men framför allt skulle det vara kul att få brygga några riktigt tunga stout och gärna belgiska stilar som ligger mig personligen varmt om hjärtat.

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Vi har varit ganska sparsamma med vårt mässdeltagande under många år. Det har varit koncentrerat så lokalt som möjligt, men vi är aldrig omöjliga om ”rätt” mässa dyker upp även om det är långt bort. Blev fler mässor mer måna om oss utställare skulle vi nog åka på flera.

Nyfiken på vad de sa förra året? Du hittar alla svar här.  Och årets svar fyller vi på med här.

Är du bryggare och vill vara med i enkäten? Mejla oss.