Göteborgaren som brygger öl i Peking

Att göteborgare ger sig in i ölbranschen är inte så ovanligt. Men att det sker i Kina är inte lika vanligt. Thomas Gaestadius driver där bryggeripuben Arrow Factory.

Han hamnade i Kina och Peking för drygt tio år sedan första gången när han skrev sin magisteruppsats i logistik. Efter en sväng tillbaka till Sverige återvände han och har blivit kvar.

Efter att ha drivit nattklubbar och ordnat musikfestivaler så blev det restaurangbranschen som gällde. Och därifrån togs steget till att starta bryggeripub.

– Det går bra för oss och vi får bra feedback på ölen, säger han.

Efter att ha bryggt små mängder på restaurang Stuffd, gjordes en ganska kortvarig satsning tillsammans med några andra intressenter. När det projektet lades ned blev det i stället full satsning på att brygga öl under namnet Arrow Factory ganska centralt i Peking. Detta skedde 2014.

– Vi har ett litet tap room på vår restaurang Stuffd. Bryggeripuben Arrow Factory har bryggeriet på nedra våningen, restaurang en våning upp och där finns även en takterass, berättar Gaestadius.

Han driver de båda restaurangerna tillsammans med engelsmannen Will Yorke, och deras ölbryggande började i en ganska engelsk stil.

– Vi vill göra göra session-öl och bryggde inte så starka öl i början.

Men under det gångna året har mycket förändrats när det gäller ölintresset i Kina. IPA-vågen som sköljt över världen har nått även Kina och i dag är det humliga öl som står högst på önskelistan.

– Vår dubbel-IPA är den öl som säljer bäst. Dom är väldigt inne på den typen av öl, men suröl funkar inget vidare ännu, säger Gaestadius.

Kina har ett ganska annorlunda regelverk när det gäller öl och alkohol. Att driva en bryggeripub går bra, men när det gäller att sälja sin öl till andra restauranger eller butiker är det svårare.

– Vi får inte buteljera vår öl själva. Det är några få stora bryggerier som står för den mesta av produktionen här. Nu får vi kontraktbrygga vår öl hos ett av bryggerierna för att kunna få den på flaska. Reglerna är inte riktigt gjorda för små bryggerier.

Intervjun görs via Skype och det är tidig kväll i Kina när vi pratas vid. Men i bryggeripuben är det väldigt lugnt. Anledningen till det är det utsläpp som fortsätter att besvära Pekingborna.

– Föroreningarna gör att det knappt går att gå ut. Sådant påverkar förstås affärerna en del.

Yorke och Gaestadius har ett 1000-liters bryggverk och nådde ungeför 80000 bryggda liter under 2016. Med det ökande ölintresset i Kina lär inte den siffran sjunka framöver.

Samtidigt är göteborgaren öppen för nya utmaningar och lite lockar det med Sverige.

– Jag tror inte jag blir kvar i Kina hela livet. Det skulle vara kul att göra något i Europa, och kanske då i Sverige, säger han.