Peter firar sin egen drömkrogs jubileum

Peter Iwers dag började inte så bra med nya restriktioner för restaurangerna, men på jubileumsfesten var humöret på topp igen. Foto: Peter Lindh

Det startade som en tanke om en restaurang där alla skulle vara välkomna. Nu har 2112 i Göteborg funnits i tio år och tatueringar och långt hår är fortfarande okej.

Igår var det jubileumsfest på 2112. Peter Iwers på Odd Island är en av grundarna och han kommer ihåg hur allt började med att han och Björn Gelotte, den andra grundaren, pratade på en balkong i Taiwan.

– På den tiden gick vi omkring i långt hår och tatueringar och var inte alltid välkomna på restauranger och barer, säger Peter Iwers, som också har ett förflutet i metalbandet In Flames.

– Vi tyckte att det borde finnas en restaurang där alla var välkomna oavsett om de hade flip flops eller kavaj.

Stammisarna Jan Larsson och Måns Larsson har gått till 2112 sen det startade. Foto: Peter Lindh

Så de skapade Restaurang 2112. Döpt efter en legendarisk låt av Rush.

– Vi tänkte ”hur svårt kan det vara?”. Så jag började plugga alkohollagen och lärde mig allt om att driva restaurang. Kontakter i branschen hjälpte oss att ta konceptet framåt.

Konceptet bestod, förutom fri klädsel, frisyr och hudprydnad, av fine dining till att börja med.

– Men vi insåg ganska fort att vi är mer hamburgare och revben. Så nu gör vi comfort food, bara på bra råvaror. Coffe Holmström var med från start och är fortfarande kökschef som ser till att menyn bara består av den bästa maten där allt görs in-house. Inga halvfabrikat.

– Och vill du ha en stor stark till det så får du det, men vill du ha en hantverks-IPA får du det med. Vi har över 100 olika öl och valet är alltid ditt.

Det var mycket folk på Restaurang 2112 på jubileumsfesten. Foto: Peter Lindh

Det var tio år sen det började. I dag driver Peter och Björn fortfarande baren tillsammans.

– Tack vare en fantastisk personal som hållit allt flytande. Och trots pandemin är alla kvar, vi fick gräva djupt för att klara det, men personalen är en familj och vi bryr oss om varandra, säger Peter.

I går var Peter och resten av den familjen samlad på 2112 för att fira jubileet med sina gäster. På det lämpliga datumet 21/12, men ändå ett halvår försenat på grund av pandemin.