Patrik tipsar om ”lokala” favoriter

HELGENS ÖLTIPS

Patrik Hellström fixar den här helgens öltips. Foto: Montage.

Patrik Hellström på Bryggverket i Umeå är denna veckas utvalda person till ”Helgens Öltips”. Han bjuder på fyra öl som alla kommer från norra Sverige.

Som en vis bryggare sa före mig. ” Finns ingen anledning, numera, att rekommendera annat än svensk öl.” Det stämmer, Sverige är ju fantastiskt bra på öl. På smak och trender om man ska vara sån. Men det är få bryggerier ovanför Smygehuk som får så mycket uppmärksamhet i öl-Sverige, tyvärr. Det finns väldigt många sjukt bra bryggerier här uppe. Vi är bara utspridda på lite större yta och har rätt mycket längre till varje krog och Systembolag. Så jag tänkte på att tipsa om några grymma grannbryggerier som ligger nästgårds, alltså inte längre bort än 36 mil. Tegsnäskskide-vänligt alltså. Lysande bryggare med svinbra öl och på det supertrevliga människor.

Skellefteå Bryggeri – Drop The Bollocks (440 ml, 27,90 kr, 4,5 %, Engelsk Pale Ale och bitter):Hur länge sen var det du drack en svingod, hinkabil bitter? Rätt länge sen eller hur? Här har ni en välbryggd, relativt alkoholsvag bitter. Perfekt till mat, suverän om man vill hinka många på en session eller bara varva mellan NE-josen och pastry stouten.

This Is How – How To Tear Down This Wall (330 ml, 24,90 kr, 4,5 %, Berliner Weisse): Har du bott under en sten senaste året? Om så har du eventuellt missat This Is How’s superba Hallon-Berliner Weisse How To Tear Down This Wall. Finns inte så mycket att säga, förutom att till och med min fru som hatar öl tycker den här är grym.

Revsunds Brewery – HKFY Habanero IPA (330 ml, 38,90 kr, 6,6 %, India Pale Ale): Jämtland, Jämtland jämt och ständigt! Big up Evert Ljusberg! Nu gör ju Revsund massor av bra öl i olika stilar. Dom har till och med en bra Black IPA från förr som nu varit med så länge att den ju bara måste bli hipp i den nya Black IPA-vågen igen. Men jag måste bara tipsa om deras HKFY Habanero IPA. Mycket bra och mycket skruvad. En klassisk West Coast IPA med stadigt av Habanero i, så en sillmjölke som jag blir alldeles svettig på flinten. Gott, skruvat och måste provas.

Bryggverket – The Juice (330 ml, 38,90 kr, 8,0 %, Imperial/Dubbel IPA): Vår andra dubbel NE-IPA. Vi gjorde ju Etting Tusing Thomas Husing som tribut till SMÖF redan 2018 och har sen dess inte bryggt en starkare NE-IPA igen. Men här har vi fått leka och labba loss. För oss ny jäststam, en ny humlesort och nya humlekombinationer, med en blandning av humle från USA, Nya Zeeland och Australien i löjliga mängder. En lättdrucken, viskös, fruktig, humlig josbomb med stadig munkänsla på 8%. Batch ett och två var mycket bra. Men nu med batch tre är den precis som vi vill att den ska vara. Som Bengt Frithiofsson en gång sa – De ä ba å köpaaaaaah!

Skål och Happy Friday!

Här kan du läsa om alla tidigare öltips i serien.