Patrik lyfter fram IPA som inte många gillar

Patrik Hellström svarar på våra enkätfrågor. Foto: Privat.

Patrik Hellström på Bryggverket i Umeå vill se mer av en bortglömd IPA-stil. Det och mer berättar han om i vår enkätserie.

 

1. Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri? 

– Det var mycket som var det bästa 2021. Att allt öppnade upp igen i somras och att vi fick börja åka på mässor och festivaler igen och träffa alla bryggare och svintrevliga, glada öldrickare. Att vi köpte in två nya 2000 literstankar och att vi blev klar amed vår provsmakningslokal. Där kommer vi att ha öppna provsmakningar, På Spåret-kvällar, musikquiz, Cornhole-turneringar, arkadspels-turneringar och såklart en massa företagsevent.  

 2. Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri? 

– Det här kommer ju alla att svara. Men covid, covid var det överlägset sämsta.

 3. Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er? 

– På det stora hela inte så speciellt mycket. Det skulle vara en trevlig bonus att kunna sälja några starköl till intresserade som kommer förbi bryggeriet. Men jag tycker inte att förslaget som ligger inne nu är så bra. Att man måste ha en rundtur eller ett studiebesök vid varje köp blir onödigt och kommer ju bli Monty Pytonskt, varje gång nån vill komma och köpa några starköl hos oss ska dom ta en rundtur i bryggeriet. Sen hur dom kommit fram till sju deciliter starksprit, tre liter vin och tre liter öl (ja, du läste rätt, tre liter öl! Helt orimligt!) känns godtyckligt. Tycker dom borde ta bort kravet på studiebesök/rundtur och öka försäljningsmängden till samma som mängd man kan köpa när kommer hem från en resa utanför EU vilket innebär en liter sprit, fyra liter vin och 16 liter öl (låter mycket men är två flak öl). Dom borde också höja gränsen för vilka som får bedriva gårdsförsäljning, gränsen dom har nu exkluderar ett par riktigt bra mikrobryggerier för att dom jobbat hårt och lyckats bra med det dom gör. Väldigt konstigt. Och, vet inte hur många gånger jag sagt det men det kommer inte påverka folkhälsan. Vill man ha billig alkohol går man inte till små hantverksproducenter. Vi tillhandahåller inte billig alkohol. Det har vi inte råd med. Men jag tar hellre Systembolaget och TSLS än gårdsförsäljning. Förstår dock inte varför dom inte ska kunna samexistera. 

 4.  Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?

– Det finns ju så många som gjorde så mycket bra i år. This Is How imponerar alltid med bra öl och är sjukt bra på att driva framåt. Skellefteå Bryggeri gjorde en av de godaste svenska öl jag druckit i år, deras Vintage Ale som vann på Nolia Beer var magisk, Revsund har lyckats bra med allt och framförallt med sin gin i år och bygger en helt ny lokal från grunden, sjukt mäktigt och imponerande. Men tror nog att jag tycker Svartberget imponerat mest. Rent, välbryggt och kul. Sen är det ju en bonus att dom är svintrevliga och gillar både spa, härj och järn! 

 5.  Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022? 

– Mer belgiskt, gärna starkare, mörkare belgare. Dubblar och quads. Men skulle också tycka det var kul om fler gjorde Brut-IPOR. Men det verkar bara vara jag, Albin och Erik på Hyllie Bryggeri som vågar erkänna att vi gillar den stilen.