Lageröl är som ett gitarrsolo av Knopfler

Peter Iwers på Odd Island.

Peter Iwers sjunger lagerölets lov i vår enkät, mer sånt tycker han skulle vara bra under 2022.

Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?

— Många saker var bra för oss tycker jag. Vi vann offerten för Västkustpilsner som nu finns nationellt på Systembolaget. Sedan vann vi även en offert för en ny öl, Nebulosus, som släpps i februari.

– Att vi äntligen kunde ha vårt taproom öppet och träffa alla härliga gäster kändes väldigt bra.

– Våra nya 5000-literstankar har kommit och är installerade och klara. Känns också suveränt. Säkerligen mer bra saker också.

Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?

– Om jag gräver lite i bakhuvudet finns det säkert något litet negativt, men vi avslutar året med massa glädje och positivitet så jag väljer att fokusera på det.

Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?

– Vi skulle fortsätta arbeta med Systembolaget på samma sätt som nu, men samtidigt ge besökande gäster en möjlighet att köpa med sig några öl hem efter exempelvis en ölprovning, vilket skulle kunna berika deras besök och hjälpa till att främja turistnäringen i Göteborg. Tror absolut att det går att samexistera med systembolaget.

Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?

– Alltid en svår fråga. Men jag säger Nynäshamn. Bra öl med bra smaker, trevliga människor och det faktum att de funnits i 25 år snart är riktigt coolt tycker jag.

Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?

– Jag brukar ibland skoja lite och jämföra öl med musik. Har du en wha wha och en distpedal och vet var tonerna ligger på halsen så kan nästan vem som helst lira ett hyfsat coolt gitarrsolo, men det är inte alla som kan lira som David Gilmour eller Mark Knopfler, till exempel.

– Samma sak med humlig öl respektive lager. Många kan göra en hygglig välhumlad IPA, men alla kan inte göra en bra lager … Skämt åsido så krävs det så klart skills att både brygga en bra humlig öl och spela gitarr. Men jag säger ändå lager – brygg mer lager, det är gott!