Besök Swedish Brewing Co på guidad tur

På lördag det premiär för en guidad tur bland några av Stockholms mikrobryggerier. Det är nystartade Stockholm Brewery Tours som ligger bakom.

Till att börja med finns fem olika bryggerier med som besöksmål. Proviant, Sundbybergs Köksbryggeri, Nordic Kiwi Brewers, Nacka Bryggeri och Swedish Brewing Co. I turerna ingår alltid transport, mat och provsmakning på bryggerierna.

Bakom Stockholm Brewery Tours står äkta paret Li och Petter Lövebrant. Och de är inte ointresserade av att utöka beståndet av bryggerier.

– Vi kommer absolut plocka in fler framöver. Vi letar ständigt efter spännande bryggerier att besöka och vill gärna ha en kul blandning. När vi väljer ut bryggerier tittar vi bland annat på storleken – bryggerierna måste vara stora nog att kunna ta emot besökare men samtidigt små nog att bli lite nya och spännande – namn som inte alla hört talas om innan, säger Li Lövebrant.

– Men vi letar också efter egenheter och speciella saker som sticker ut. Nordic Kiwi Brewers har till exempel fokus på nya zeeländsk humle och Sundbyberg brygger i en gammal kyrka. Allt sådant ger ju en extra edge och gör turerna mer intressanta.

Hon säger också att intresset från bryggerierna generellt har varit stort och att de fått många positiva kommentarer.

– Men logistiken och det faktum att vi enbart startar med turer på lördagar har dock gjort att vi inte kunnat samarbeta med alla vi hade önskat – ännu.

Li och Petter har även själva ett litet bryggeri. På hemmaplan i Rotebro. Men det dröjer kanske innan bryggeriturerna går dit…

– Litter Brewing heter det och vi brygger i köket i Rotebro på en 25-liters Brewster.