Oroliga humleodlare drar i bromsarna

Odla inte mer humle. Det är rådet som amerikanska odlare får nu. Flera bedömare tror att efterfrågan har nått sin peak och flera odlare kämpar med ekonomin.

Under flera år var det stor humlebrist i världen. Bryggare hade svårt att få tag på sin favorithumle och ofta skrevs det längre avtal där bryggerierna fick gissa hur mycket humle det skulle gå åt de kommande åren.

Det har gjort att vissa bryggerier köpt på sig mer humle än de behöver, och flera har också haft svårt att betala för sig. Det har i sin tur drabbat odlarna och i fjol gick ett av företagen i Yakima Valley i konkurs.

Sedan 2012 har den amerikanska humleproduktionen ökat med 77 procent och när tillväxtstakten nu är lägre när det gäller nya bryggerier i USA, så finns en oro för att det snart ska finnas för mycket humle.

Organisationen Hop Growers of America har uppmanat sina medlemmar att inte utöka sina odlingar under 2018. Man vill också hitta lösningar där bryggerierna hamnar närmare sanningen i sina beställningar av humle.

Blake Crosby driver en av humleodlingarna i Yakima Valley. Han är orolig över utvecklingen.

– Det har blivit en större utmaning för oss nu, eftersom många bryggerier bedömde att de skulle behöva mycket mer humle än de egentligen gjorde. Det finns en obalans och vi får dra lite i bromsarna, säger han till sajten Brewbound.

Under 2017 var Cascade för femte året i rad den mest efterfrågade humlen från odlingarna i nordvästra USA. Därefter följde Centennial, Citra, Simcoe, Zeus och Mosaic.

Läs hela artikeln här.