Ölsemlan bland de populäraste i Sverige

Bildspel

Bild 1 av 8

Annelie Andreasson är förvånad över hur populär hennes ölsemla blivit.

 

Brödet är gjort med porter och fyllningen innehåller dubbel-IPA. Annelie Andreassons ölsemla gör succé och lockar massor av ölnördar till konditoriet.

Annelie Andreasson driver Sannas Konditori&Bageri i Göteborg och har experimenterat en del med öl i sina produkter tidigare. I ett samarbete med Beerbliotek, som ligger nära konditoriet, har hon baket med öl i bröd och även använt dravet från Beerblioteks bryggningar till att baka med.

– Bröd med drav blir fantastiskt gott, säger hon.

Men nu är det ölsemlan som gäller och den har fått en enorm uppmärksamhet, inte minst via sociala media.

– Jag trodde inte att det skulle ta sådan här fart, men det är jätteroligt, säger Andreasson.

Semlan har flera inslag av öl. Själva bullen är bakad med portern ”Christmas Nights” och i fyllningen är det ölet ”Du luktar lite som första gången jag träffade dig” som använts för att karamellisera jordnötter och hasselnötter.

– Vi säljer mycket av den, det är många ölälskare som hört talas om den och som vill prova semlan, säger Andreasson.

När det gällde karamelliseringen vakde hon mellan en brown ale, en porter och en dubbel-IPA. Hon trodde själv att hon skulle föredra någon av de mörkare ölen, men efter att ha provat sig fram fastande hon för det humliga alternativet.

– Det blev lite beska som tränger igenom och det bliv jättegott. Det är alltid roligt med hybridsemlor och vi ville vara med på det också. Killarna på Beerbliotek är fantastiska och vi lär oss av varandra när vi samarbetar, säger Andreasson.

Den nya semlan har också blivit populär utanför ölkretsar. Företaget Arla genomför en tävling med namnet Stans Bästa Semla, där alla kan rösta på sin favoritsemla. Där finns ölsemlan med bland landets tio bästa och är den bästa i Göteborg.

Den röstningen pågår fram till 13 februari, då det är fettisdagen. Så länge kommer också Annelie Andreasson att göra den populära semlan.

– Ja så långt är det klart att vi gör den. Sedan hänger det på efterfrågan och det känns som om vi kommer att få göra den ett tag efter fettisdagen, säger hon.