”Ollio” fick sin egen bryggdag hos Dugges

Bildspel

Bild 1 av 6

Tomas Halberstad och Jonathan "Oliio" Josefsson visar upp etiketten som skapats av just Josefsson.

 

Konstnären Jonathan ”Ollio” Johansson fick sin egen dag hos Dugges nyligen. Resultatet blev en pilsner och en nystart av projektet Spotlight.

Spotlight är Dugges satsning på att samarbeta med kulturvärlden på olika sätt. Från början var det ett folköl där en del av intäkterna gick till olika konstformer. Det projektet hamnade i viloläge men har nu väckts till liv igen.

– Det görs mycket roligt och finns så många spännande personer i Göteborg som vi kan samarbeta med. Tanken är att sikta in oss på kultur i vid bemärkelse. Det kan handla om konstnärer, men också om musik och mat, säger Tomas Halberstad på Dugges.

Först ut blev Jonathan Josefsson som först blev känd när han gjorde grafitti under artistnamnet ”Ollio”. Därefter har hans arbete även handlat om textilier, men också fortsatt om väggmålningar och annat.

– Det här är kanonkul. Jag gör fortfarande mitt konstverk men till en helt annan produkt, säger han.

Dugges har gett honom fria tyglar i projektet, och Josefsson har valt stil på ölet och förstås också designat etiketten. Först var planen att ha en lackad flaska, men så blev det inte.

Ölet är en pilsner på 4,8 procent och det finns planer på att ha premiär på Red Lion under GBG Beer Week.

– Vi vill få ölfolket att ta del av Jonathans konst, det har varit grundtanken med projektet, säger Halberstad.

Josefssons ölintresse har växt på senare tid, men han vill inte alls beskriva sig som superintresserad.

– Jag dricker öl när jag går ut på krogen. Men jag har alltid varit ett fan av ljus lager och är ingen nörd.

Under det senaste året har han dock tagit ut svängarna lite mer.

– Jag har börjat att gilla india pale ale. Och när jag fyllde år fick jag en Omnipollo Leon i present. Jag lade den i kylen och tänkte att jag inte gillar sådan öl, men när jag smakade var det jättegott, säger han.