Öljätten avslutar kritiserat samarbete?

Kirin funderar på att dra sig ur sina bryggerier i Myanmar. Foto: Kirin.

Folkmord, våldtäkter och tortyr vill ingen förknippas med. Nu planerar stora ölföretaget Kirin att avsluta ägandet i två bryggerier i Myanmar.

 

Det är The Guardian som berättar om Kirins planerade avveckling av sin verksamhet i Myanmar. Landet har fått en hel del kritik för hur man behandlat de rohingyer som bott i landet. Det har rapporterats om mord, våldtäkter och tortyr, och under de senaste åren har 700 000 rohingyer flytt till grannlandet Bangladesh.

Kirin äger två av de största bryggerierna i Myanmar tillsammans med Myanmars regering och det har också ifrågasatts. Kirin har också satsat pengar på flera projekt i landet.

Efter att landets ledare Aung San Suu Kyi kallats till internationella domstolen och där erkänt att landet kan ha genomfört brott mot mänskligheten ökade kritiken.

En FN-rapport säger att alla samarbeten med Myanmars regering är oförsvarbara och för Kirin finns egentligen inget annat val än att se över sitt samarbete.

– Mänskliga rättigheter är en grund i alla våra affärsaktiviteter. Vi ser över de strategiska möjligheterna för vår verksamhet i Myanmar, säger Yoshinori Isozaki, vd för Kirin, till The Guardian.

 

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Öljätten avslutar kritiserat samarbete?

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer