Ölfestival får Daniel tillbaka till Sverige

Daniel Tano är tillbaka i Sverige för att ställa ut på All In Beerfest med sitt LOC Brewery. Foto: Ronny Karlsson.

Kärleken tog honom till Holland. Nu har ölen tillfälligt tagit honom tillbaka till Sverige. Daniel Tano på LOC Brewing är en av utställarna när All In Beer Fest startar i kväll.

Egentligen är det inte så konstigt att Kumlakillen Daniel Tano hamnade i ölvärlden. Han är barndomskompis med Niklas Gustafsson (The Rover, Beerbliotek) och han pluggade med Pelle Frost (All In Brewing, Brewers Beer Bar) och Marcus Tybell (Brewski, Beer Me).

– Jag och Pelle sommarjobbade i Nynäshamn 1998. Då fick jag smaka Bedarö Bitter från Nynäshamn, det var min första kontakt med craft beer, säger Tano.

Under en resa till Australien träffade sedan Tano sin blivande fru och år 2000 gick flyttlasset till en liten ort utanför Tilburg i Holland.

– Ölintresset har nog alltid funnits där, men tog inte riktigt fart.

Men under ett besök i Göteborg för tre-fyra år sedan skulle det förändras. Han hängde mycket med sina kompisar Pelle och Niklas, som då var väldigt involverade i ölbranschen.

– Jag fick smak för IPA och stout, och blev väldigt intresserad. När jag kom tillbaka till Holland började jag att brygga hemma.

Hans intresse uppmärksammades av andra och till slut var de fyra personer som ville starta ett bryggeri. De fyra har dessutom barn i samma skolklass.

– Vi har alla olika kunskaper och det funkar jättebra, säger Tano.

Namnet LOC Brewery kommer från att bryggeriet håller till i en gammal lokverkstad. Men än så länge finns inget eget bryggeri. I stället bryggs deras öl hos andra bryggerier.

– Det har varit lite problem med det. Vi ska ha ett eget bryggeri och håller på för fullt.

Så här långt har mottagandet varit väldigt positivt för deras ofta ganska välhumlade öl.

– Vi har fått utbilda våra kunder lite grann, men det har gått bra.

All In Beerfest blir deras första festival utomlands, och det är förstås ett spännande steg för bryggeriet.

– Vi ska bara ha kul och jag ska prata med så många bryggare som möjligt. Vi är fortfarande nybörjare och vill lära oss så mycket som möjligt.

Redan finns en hel del kontakter med svenska bryggare och det är viktigt för Tano. Framför allt är det en person han vill tacka för det fina samarbetet.

– Lucas Monryd på All In Brewing är verkligen min livlina. Jag kontaktar honom när det blir problem och han ställer alltid upp.