Öländska bryggerier fixar egen ölfestival

Joel och Johanna Heidecke och deras Fireside Inn blir ett av bryggerierna på den öländska festivalen. Foto: Ronny Karlsson.

De öländska bryggarna går samman och skapar sin egen ölfestival. Dessutom har de för första gången bryggt öl tillsammans.

På senare år har det dykt upp flera bryggerier på Öland, och framför allt under sommaren är det full fart på deras verksamhet.

Nu vill man visa upp sig tillsammans och det sker 11 maj när man arrangerar Drick Öland.

– Fokus kommer att ligga på öländska drycker men det kommer att finnas mat också. Vi tar bland annat med vår barbecue, säger Johanna Heinecke, från Fireside till Ölandsbladet.

Det är just Fireside som arrangerar festivalen tillsammans med Kackelbryggeriet och Skedemosse Gårdsbryggeri. Än så länge är det också klart att Källabryggarn, Håks Gård, Wannborga På Öland och Carls Must kommer att finnas med.

Platsen blir Kackelstugans gård.

Bryggarna har också för första gången tagit fram ett öl tillsammans. Det får namnet Drick Öland och kommer att säljas i butiker inför festivalen. Givetvis kommer det folkölet även att finnas på själva festivalen. Ölet är en ljus lager med amerikansk humle, och det finns stora förhoppningar på att såväl ölet som festivalen ska bli lyckade satsningar.

– Det här tjänar vi alla på. Det ger uppmärksamhet och vi bygger öländsk dryck som varumärke. Förhoppningsvis ökar det också intresset för hantverksöl och andra drycker ytterligare. Det ska bli kul att göra detta ihop, säger Johanna Heinecke.