Öl och death metal viktigt för Andres

Andres Furukawa har gjort massor med olika saker i livet. Foto: Ronny Karlsson.

Han har jobbat på bryggeriet som gör Corona, spelat i death metal-bandet Darkcreed, doktorerat i ölbryggning i Skottland, bryggt öl i Tyskland, arrangerat death metal-festival i Sverige och bryggt öl med Entombed. Öl och metal är viktigt för Andres Furukawa.

38-årige Furukawa har hunnit med mycket i livet. Men det mesta har kretsat kring öl och death metal. Nu är hans största fokus på öl.

– Jag skulle vilja ha en bryggeripub i Stockholm och etablera mitt ölmärke Macken, säger han.

Han växte upp i Mexiko City och tidigt hittade han både ölbryggningen och metal-musiken.

– Jag började att lyssna när jag var tolv år och har aldrig slutat, säger han.

Han studerade kemi i 20-årsåldern och innan studierna var slut började han på Cerveceria Modelo som brygger Corona.

Där jobbade han sig till att bli ansvarig för jästkällaren med 15 personer under sig, men 2002 bar det av till Tyskland där han gick en formell ölbryggarutbildning i Berlin. Praktiken hade han då på ett annat känt bryggeri, nämligen Warsteiner.

2006 bar det av till Skottland där han några år senare doktorerade i ölbryggning.

– Jag är nog den enda i Sverige som har den utbildningen, säger han.

Efter ytterligare utbildning till bryggeritekniker i England, och jobb med olika bryggeriprojekt i bland annat Ghana, hamnade han i Sverige.

– Jag hade lärt känna många i Sverige via musiken och ville hit.

Musiken ja. Han har varit riktigt engagerad där också. Via Myspace började hans band Darkcreed, där Furukawa growlar och spelar gitarr, att nå ut till metal-fans under 2008. Bandet bildades redan 1994, men väcktes till liv igen när Furukawa kom till Stockholm.

Året efter, 2009, var det Furukawa som tog initiativ till den death metal-festival som kallades Resurrected in Festering Slime med nio olika band på scenen på Kafe 44 i Stockholm.

– Det var en häftig grej, det var mycket jobb med den festivalen, minns han.

Även när det gäller öl och hans varumärke Macken, så finns det gott om kopplingar till musiken. Hans Quarthon Brown Ale är en hyllning till bortgångne metal-ikonen Quorthon och hans band Bathory. Ölen Mistress of Taboo är en hyllning till Wendy O Williams.

– Mina öl är från minnen i mitt liv. De har alla en egen historia och jag vill erbjuda mer än bara en öl. Jag gör också en video till varje öl, säger Furukawa.

Under hösten bryggde Furukawa dessutom en öl till sammans med Alex Hellid i Entombed.

Genom åren har han samlat på sig cirka 30 recept som han skapar vid sina olika jobb och utbildningar. De recepten får nu liv via hans varumärke Macken. I dagsläget bryggs de flesta av hans öl på Nils Oscar i Nyköping eller hos NKB i Stockholm. Men drömmen är ett eget bryggeri.

– Jag hoppas på det, men det är så dyrt i Stockholm, säger han.