Ö-bryggeri tar steg framåt

Fjäderholmarnas Bryggeri är ett trevligt resmål för såväl turister som stockholmare på sommaren. Men bryggeriet har också etablerat sig inne i Stockholm.

– I år blir det mer öl som lämnar ön än som säljs på ön, säger Andreas Willman.

Det var 2013 som Andreas Willman tillsammans med kollegan Pelle Ågren bestämde sig för att satsa på ett bryggeri. Då hade de bryggt öl ute på Värmdö och kände sig redo för att starta ett företag.

– Vi ville hitta en plats med en naturlig tillförsel av människor. Det kommer 150 000 besökare till Fjäderholmarna varje år, berättar Willman.

Lokalen tog de över i september och renoveringsarbetet var klart i april 2014. Då fanns också ett 500-liters bryggverk på plats.

I anslutning till bryggeriet finns också en bryggeripub.

– Det var viktigt för oss, vi ville ha det så, säger Willman.

I år kommer de att landa på en produktion på cirka 50 000 liter öl. Allt mer hamnar deras öl inne på krogar i Stockholm. Från början såldes nästan all deras öl ute i bryggeripuben.

– Vi siktar mot Stockholm och tittar även på Mälardalen. Vi brygger öl året om, säger Willman.

Deras öl finns på 30-40 krogar i Stockholmsområdet och på fyra olika systembolag.

Under hösten händer en hel del nytt för de båda kompanjonerna. Ett par nya jästankar anländer inom kort och de är också nära att lansera sin första folköl. Dessutom har de för första gången exporterat öl.

– Det var mest en kul grej, men vi har sålt lite öl till Italien, berättar Willman.

Även om hösten är här och vintern närmar sig, så kommer det vara full fart för de båda kompanjonerna. Till våren börjar sedan båtarna mot Fjäderholmarna vara fulla med folk igen.

– Vi vill förmedla en hel upplevelse ute hos oss. Vi gör mycket ölprovningar och vill att besökarna ska trivas, säger Willman.