Nytt pulver ska ge ännu mer humlekänsla

Det är riktigt dyrt. Men det ger också riktigt god öl. Lupulinpulver är en form av koncentrerad humle som nu också börjar att användas i Sverige.

Humle är en viktig ingrediens i öl och har kanske blivit allt viktigare i takt med att humliga ölstilar som india pale ale blivit populärt.

På senare tid har det dessutom börjat att bryggas öl med lupulinpulver. Det kan beskrivas som en koncenterad form av humle, och är det gul-gröna pulver som finns i humlekottarna.

– Det luktar gott i hela lokalen när man öppnar en påse, det blir en fantastisk arom, säger Daniel Haag från Good Guys Brewing.

I helgen bryggde han med pulvret i ett samarbete med Örebro Brygghus. En india pale ale med inspiration från New England bryggdes då i Örebro.

– Det är pulvret som ger själva smaken och lukten från kotten. Det är en riktigt potent humle och det är riktigt kul att brygga med dom här killarna, säger Haag.

Även Dugges har använt humlen i några av sina senaste öl. Deras öl Shape Shifter är bryggt på detta pulver, och i nästa vecka släpps Fresh6 som gjorts på samma sätt.

Brittiska toppbryggeriet Cloudwater lär också använda lupulinpulvret i flera av sina humliga öl.

En negativ bit med pulvret är att det kan klibba igen och sätta sig, vilket ger extrajobb. Ett annat problem är att det är riktigt dyrt jämfört med till exempel humle i pelletsform.

– Det skiljer ganska mycket. Det är en kul grej att prova, men det är inget vi kan använda i varje bryggning. Det skulle kosta för mycket, säger Daniel Haag.