Nytt bryggverk ska ge mindre mängd öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Det nya bryggverket ser litet ut i den stora brygghallen hos Poppels, men Daniel Granath ser stora fördelar med nyinvesteringen.

Poppels satsar på nytt bryggverk. Men den här gången går man ner rejält i storlek. Målet är bland annat flera exklusiva öl i den egna restaurangen.

 

Poppels har varit en framgångssaga ända sedan starten i Mölnlycke, och under hela resan har det investerats i utrustning som hjälpt till att öka produktionen.

Men nu har man faktiskt köpt in sitt minsta bryggverk hittills. 500 liter åt gången går det att brygga mitt bland alla de stora tankarna i dagens lokaler i Jonsered.

– Vi vill ha en större variation på ölen i vår restaurang, och se till att de nya ölen matchar maten som serveras. Vi kan inte brygga mindre batcher än 2000 liter på det stora bryggverket, säger Daniel Granath, ansvarig för bryggeriverksamheten.

Restaurangen i direkt anslutning till bryggeriet öppnade i våras och har varit välbesökt även i corona-tider. Nu hoppas man locka fler gäster som gillar att prova nya öl. En del av ölen från det lilla bryggverket kommer också att skalas upp och bryggas på det stora bryggverket på 4000 liter.

– Det blir lättare att skala upp från 500 liter. Vi har haft en Braumeister på 20 liter för experiment tidigare och det är ett stort steg, säger Grantah.

Men inköpet av det nya mindre bryggverket handlar inte bara om nya öl till egna baren och utvalda lokala krogar. Det finns andra fördelar med satsningen.

– Det blir lättare att brygga öl till Systembolagets offerter. Vi kan brygga 250 liter på det nya bryggverket, då skickar vi in öl till de offerter som är intressanta och kan också testa ölet i vår restaurang.

Två tankar på vardera 500 liter har köpts in men de ska kompletteras med två till. Det har varit en hel del jobb med el och vatten till det nya bryggverket, men nu fungerar allt som det ska. Daniel Grantah pekar också på en annan fördel med det lilla bryggverket.

– Här kan våra bryggare experimentera och testa sina idéer, och sedan se sina öl säljas i restaurangen. Sådant är alltid kul att kunna erbjuda.