Nyfikna turister ska få dricka vraköl

Vrakölet är tänkt att sälja bra till turister. Foto: Möllys

Sveriges mest kända båt sjönk väldigt nära Stockholm. Nu går det turistbåtar till platsen och då passar det förstås bra att Möllys fixat vraköl till resorna.

Det handlar förstås om Vasa-skeppet, som sjönk på sin jungfruresa 10 augusti 1628. Det hissades segel i höjd med det som i dag är Slussen och båten seglade i 15 minuter innan hon sjönk, bara 150 meter från land.

Med tiden glömdes skeppet bort, men 1961 bärgades det och är i dag grunden för Sveriges mest besökta museum. De båtturer som går ut till platsen där båten sjönk lockar gott om turister, och det ska också bli en bra affär för Eskilstunabryggeriet Möllys.

Deras öl finns nämligen på de båtarna och givetvis har det fått namnet Vraköl.

– Jag hoppas att det ska fungera bra. Jag är glad att jag får ha öl där det är mycket turister, säger Daniel Herdegen på Möllys.

Tanken är att han ska fylla på med öl under hela sommaren. Vrak-öl är en steam-beer på fem procent som det använts nelson sauvin i och dessutom är ölet lite smaksatt med ingefära och citronskal.

Utöver den satsningen ska Möllys även släppa ut andra öl på marknaden under sommaren och hösten. I samarbete med distributören Lucky Ones ska flera nya öl släppas enbart på fat.

– Det blir bra för mig, jag har den mesta försäljningen på Systembolaget annars. De ville ha in ett svenskt bryggeri och det är bra för mig.

En dubbel-IPA, en quadrupel-IPA och imperial stout med smak av belgiska våfflor är de första ölen som ska släppas i den satsningen.