Stene väljer helst tyskt i ölglaset

SOMMAR 2019

Stene Isacsson på Zum Franziskaner har varit en viktig ölprofil i Sverige i många år. Nu svarar han på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Jag har nog svarat Gänstaller Pils på den frågan tidigare och det får bli samma svar nu. Även om lambic är min favoritölstil generellt så är det svårt att slå en välbalanserad krispig lager om man skall volymdricka. Gänstaller har dessutom en härligt matig maltkropp som faller mig i smaken.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Jag skulle säga Belgien, Tyskland och Italien. Jag är ju traditionalist så Belgien och Tyskland är ju självklara. I Italien händer det mycket roligt nu, det finns många riktigt dedikerade ölälskare (som inte bara är tickers eller nördar) och det kommer fina korsningar mellan öl och vin. Det tycker jag är spännande.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Alla de som lurar konsumenter, undanhåller sanning om ursprung och ingredienser, brygger med aromer och annat skit samt, jobbar på effektsökeri istället för kvalitet och de som medvetet sabbar för sina kollegor i branschen får alltid för mycket uppmärksamhet. Alla riktiga bryggerier som jobbar på med etik och moral, brygger med naturliga råvaror och har kvalitet och sunt tänk i fokus förtjänar alltid mer uppmärksamhet. Nu finns det så många bryggerier så det är svårt att ha koll och välja någon. Men, mina samarbetspartners här, Nynäshamns Ångbryggeri, ligger så klart nära till hands. En annan kille som verkligen sliter hårt med att göra något eget och unikt här i Gamla Stan är Hasse Nyström som håller på att starta upp Bryggeriet på Munkbron. Det vore jättekul om han fick mer uppmärksamhet.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Det blir mest jobb men jag tror jag skall hinna med några dagar på Gotland faktiskt.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Jag har för dålig koll för att svara på den frågan. Jag är inte så jätteförtjust i festivaler utan föredrar att dricka öl på krogen. Jag jobbar ju ganska mycket också så öldrickandet blir ofta spontant i mån av tid. Då blir det sällan att man planerar in festivalbesök.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Oj det är jättesvårt. Det verkar som ”lobbyn” för att behålla monopolet är ofantlig. Bland alla pallar av lågprisöl och boxviner med tveksamt ursprung så kan ju en 2-åring förstå att Systembolaget finns kvar för att så många tjänar så mycket pengar på det. Sedan är vi svenskar så fruktansvärt korkade så vi på fullaste allvar tror att våra politiker vill vårt bästa. Vi går helt enkelt på propagandan de spyr ur sig. Så väldigt starka ekonomiska krafter talar ju uppenbarligen emot gårdsförsäljning. Men det är klart att småbryggerierna framtid vilar delvis i händerna på dess vara eller icke vara.