Pionjären för öl i Kanada avliden

Ett öl som skulle påminna om Fuller London Pride. Det blev starten för ölboomen i Kanada. Nu har en av männen bakom satsningen gått bort.

John Mitchell var en av männen som satte fart på hantverksöl i Kanada. Nu har han avlidit, 89 år gammal.

Mitchell var tillsammans med Frank Appelton den som gjorde de första hantverksölen och även startade det första hantverksbryggeriet på 80-talet.

Det var i juni 1982 som ölet bryggdes. De båda britterna hade flyttat till Kanada och hade med sig inspiration hemifrån.

17 juni var det premiär och de båda kompisarna fick smaka innan pubens övriga gäster. Resultatet blev en liten dans, för ölet var riktigt gott. Planen var att brygga ett öl som påminde om Fullers London Pride och det hade de lyckats med.

Den här bryggningen blev också starten för Horseshoe Bay Brewing samma år, och två år därefter, 1984, öppnades Spinnakers, som blev Kanadas första bryggeripub.

Appleton var den mest praktiska av de två, men Mitchells jobb kanske var det viktigaste för dagens bryggerier. Det var nämligen han som via en hel del lobbyverksamhet fick till mindre begränsande alkoholagar, och det i sin tur öppnade för fler bryggerier.

Innan hans död startades det en fond i hans namn, och det är många i Kanada som i dag är tacksamma för vad John Mitchell hann med under sin tid i branschen.