Barnaby hedras med öl i Sverige och USA

Barnaby Struve avled i början av året, bara 48 år gammal. Nu hyllas han av samtliga sina tidigare arbetsgivare. Foto: Ronny Karlsson.

Bryggarprofilen Barnaby Struve gick bort alldeles för tidigt. Nu hyllas han med ett lageröl där Stigbergets och även hans tidigare amerikanska arbetsgivare finns med och brygger ölet.

 

Barnaby Struve flyttade från Three Floyds till Stigbergets 2017 och det fick en hel del uppmärksamhet i bryggarkretsar. Struve bryggde öl för Göteborgsbryggeriet men var också med på en hel del olika festivaler.

Men i februari i år avled Struve, bara 48 år gammal, och det skapade förstås en stor sorg på alla de arbetsplatser där han hade jobbat. Nu har de bryggerierna gått samman och var för sig tagit fram samma hyllningsöl på sina bryggverk. Det handlar då om Stigbergets Bryggeri, Gigantic, Three Floyds, Ninkasi Brewing, Wayfinder och Boneyard som alla ska brygga enligt samma recept.

Slutresultatet ska bli en golden lager.

– Barnaby drack i princip bara ljus lager, det är det många som inte tror. När vi smuttade på olika öl i bryggeriet bad han ofta om en ”gentleman-sized beer”, det var en stor öl för honom, säger Nils Hultkrantz, vd på Stigbergets Bryggeri.

4000 liter har det bryggts av ölet hos Stigbergets och det ska säljas på export samt till svenska krogar. I början av juli är ölet förpackat.

Beernews har tidigare berättat om ölet ”Children’s Village” och hur man försökt återskapa den bryggning som Struve gjorde ensam på bryggeriet en dag. På något sätt blev det fel och alkoholen på det humliga ölet landade på 11,1 procent.

För att hylla sin tidigare kollega planerade Stigbergets att brygga det ölet, och försöka återskapa den process som Barnaby hade för ölet. Men det har inte varit helt lätt.

– Vi har försökt, men det har inte gått. Jästen har inte riktigt orkat med, säger Hultkrantz.

Men skam den som ger sig. I stället har Stigbergets nyligen bryggt ölet ”Chidern’s Village” så som det var tänkt enligt receptet. Det blir då en dubbel-IPA på åtta procent.

Det ölet ska säljas till krogar för självkostnadspris och blir även det en hyllning till Barnaby Struve.