Handsprit hjälpte inte – nu läggs bryggeriet ner

Nu går det inte längre, Bollnäs Bryggeri och Bränneri läggs ner. OBS: bilden är inte från detta bryggeri. Foto: Peter Lindh

Covidpandemin blev för mycket. Nu försvinner bryggeriet efter att ha hamnat på obestånd.

Bollnäs Bryggeri och Bränneri har begärts i konkurs av Skatteverket på grund av försenade skatter.

– Det är ren katastrof egentligen, säger ägaren Mårten Sundling till helahalsingland.se.

Bollnäs Bryggeri och Bränneri har funnits sedan 2016, till att börja med produktion av öl, men senare har man tvingats gå över till andra produkter på grund av pandemin. På bryggeriet har man tillverkat såväl handsprit som kombucha för att klara ekonomin.

– Vi producerade drycker till ett bolag i Stockholm. När coronan kom kunde de inte längre kunde komma ut på sina events eller starta upp nya butiker. Då tappade vi allt, en sak i taget, säger Mårten Sundling till tidningen.

Mårten satsade då på handspriten och för en tid fungerade det.

Det gick jättebra till en början, över sommaren som var. Innan kommunernas ordinarie leverantörer kom igång. Efter det tappade vi nästan all handspritsproduktion också, förutom åt Bollnäs kommun, säger Mårten Sundling.

Därefter satsade han bryggeriet på att tillverka rom, men inte heller det har hjälpt. Så nu läggs Bollnäs Bryggeri och Bränneri alltså ner. En satsning som kostat 1,5 miljoner kronor.

– För oss är det här slutet. Vi klarar inte av att fortsätta nu och har inget annat att välja på. Vi har kämpat på så länge vi orkat och har trott på att det ska lösa sig under resans gång, säger Mårten Sundling.

– Det känns förjäkligt. Det är en jädra hård bransch och det här är en stor smäll. Vad jag förstår får vi ta den personligen.

Nu ska han och hans föräldrar som också varit med i bryggeriet ägna sig åt turism, mat och bak i stället.

Läs mer här (låst artikel).