Nya hembryggare får brygga för bolaget

Viktor Hansen gillar samarbetet där det bästa ölet från Novembermörker bryggs på Centralbryggeriet och släpps på Systembolaget. Foto: Ronny Karlsson.

I tisdags släpptes förra årets vinnaröl. Nu är det klart vilka som vann årets upplaga av hembryggartävlingen Novembermörker.

Det var Centralbryggeriet som bryggde den stout som Peter Pinaitis vann tävlingen med förra året och i tisdags släpptes det ölet i Systembolagets lokala sortiment.

Nu är årets tävling avgjord och även den här gången ingick det i förstapriset att brygga ölet hos Centralbryggeriet och få en lansering på Systembolaget.

– Det började med att vi bryggde vinnarölet hos Monks, men i fjol undrade Viktor på Centralbryggeriet om vi ville göra något med honom. Det blir en hög status på priset för vinnarna när ölet når ut så brett, säger Emil Skala i arrangerande Linköpings Hembryggarförening.

Namnet Novembermörker indikerar att det handlar om mörk öl, men den här gången var det lite fler ölklasser som tilläts.

Det passade bra till exempel för vinnarna Erik och Johan Ernerud som tog hem segern med en skotsk ale. Det blir alltså de två hembryggarna som under nästa år får se sitt öl produceras i ett kommersiellt bryggeri.

Normalt sett genomförs en hembryggarfestival i samband med tävlingen, men den här gången blev det bara en domarklass där ölen kunde tävla.

– Vi hade något färre öl i år, men så är det väl ett sådant här år, säger Skala.

Han ser också fram emot den tävling som blir för enbart medlemmar i föreningen, och där förstapriset också blir en bryggning på Centralbryggeriet i Linköping.