Sänkt alkoholskatt ska minska gränshandel

Norge sänker skatten på alkohol. I nästa års budget blir ölen klart billigare och ett av målen är att minska den norska handeln i Sverige.

 

Det är regeringspartierna Höyre, Venstre och Kristelig Folkeparti som kommit överens med Fremskrittspartiet för att få majoritet för sin budget, och det har varit en hel del givande och tagande innan man kom överens.

I budgeten för 2021 hittar vi bland annat en skattesänkning på alkohol och socker. Detta görs med målet att få färre norrmän att åka till Sverige och göra sina inköp.

– Totalt har vi fått igenom förslag värda 18 miljarder. Mycket fokus ligger på gränshandelsavgifter, de reduceras med 3,7 miljarder kronor, sade Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen på en presskonferens.

Tanken är att de 3,7 miljarderna ska kunna hämtas in via skatt på den handeln man hoppas ska öka i Norge i stället.

Skattesänkningen innebär att ett sexpack med starköl blir 8,85 kronor billigare och för en bag in box med tre liter vin sjunker skatten med 23,85 kronor.

Stor skillnad blir det också för produkter med mycket socker. Ett sexpack med 1,5-literfaskor läsk får 18,73 kronor lägre skatt och även snus och choklad blir billigare.

Nu återstår att se om sänkningen är tillräcklig för att stoppa norrmännens resor till Strömstad och andra svenska städer i jakten på billigare varor.