Bryggverket satsar på större bryggverk

Patrik Hellström berättar att ett nytt bryggverk är på gång och efter sommaren ska det vara på plats. Foto: Peter Lindh

Bryggeriet Bryggverket i Umeå gör nu en stor satsning och tredubblar sin bryggkapacitet med ett nytt bryggverk.

Efter sommaren dyker det upp ett nytt bryggverk på Bryggverket i Umeå. Det nuvarande på 1000 liter innebär att Patrik Hellström måste göra dubbelbryggningar för att fylla tankarna, så det nya bryggverket innebär en rejäl tidsbesparing för bryggarna.

– Vi är tvungna att brygga 17 gånger på en månad för att fylla tankarna nu. Med det nya bryggverket klarar vi oss på sex bryggningar, säger Patrik, som sitter på tåget hem från turnén med This Is How i södra Sverige.

Egentligen skulle bryggeriet behövt ha det nya bryggverket för länge sen. Man har haft extremt mycket att göra.

– Helst skulle vi ha gjort det förra året, men det är en ganska stadig investering så man tänker sig både en och två gånger innan man gör det, säger Patrik.

– Vi har bryggt och burkat helt sinnes sen i november, har knappt hunnit med något annat. Sen var det rally i Umeå förra veckan och det var oerhört mycket folk här. Vi hade tagit höjd för det, men ändå räckte det inte. Det är därför det är tomt på lagret nu.

Just nu blir det inga nya jästankar. Bryggverket har sex tankar på 2000 liter och fem på 1000 liter som på ett år kan leverera över 200 000 liter. Men fortsätter trenden som nu, kan det bli förändringar där med.

– Vi måste kolla hur det går först, men om året fortsätter som det ha börjat måste vi byta ut de små mot 3000-literstankar.

En annan förändring på Bryggverket är att Jesper Eriksson har slutat och en ny bryggare har kommit in i stället.

– Han heter Jonathan Kull och har gått gastronomiprogrammet på Umeå universitet. Han var här som praktikant för 1,5 år sen och han blev fast anställd i januari.