Mer samarbete ska ge tillväxt i Göteborg

Ola Jonsson, Darryl de Necker, Cicci Liljedahl och Anders Merenius sitter alla i den nya styrelsen för Gothenburg Brewers Guild. Foto: Ronny Karlsson.

Öl från Göteborg ska synas mer både i Göteborg och på andra platser. Det är ett av huvudmålen för den till stora delar nya styrelsen för Gothenburg Brewers Guild.

Ola Jonsson är tillbaka som ordförande i föreningen men i övrigt är det en hel del nya namn som ska jobba med att ta ölscenen i Göteborg framåt.

Göteborgs Bryggaregille har en historia på flera hundra år, men även om den är viktig så ser man nu framåt, och bland annat är det namnet Gothenburg Brewers Guild som ska användas.

– Vi har så mycket internationella kontakter att vi väljer att göra så, säger Cicci Liljedahl från Rådanäs, en av de nya i styrelsen.

Tillsammans ske de nu cirka 30 medlemsbryggerierna se till att lyfta fram öl från Göteborg och att hitta nya arenor att synas på. Samarbeten med till exempel Liseberg, Landvetter och Volvo är sådant som diskuterats och där ska det vara hela Brewers Guild som syns.

– Det är nog inte typiskt svenskt att dela med sig på det här sättet, men det är viktigt att göra det. Om vi samarbetar smart behöver man inte kunna allting själv heller, säger Darryl de Necker, Beerbliotek, som också sitter med i styrelsen.

Han ser till exempel design som en fråga där det år att samarbeta och hoppas kunna samla bryggerierna för att prata om sådana frågor.

Tanken är också att man gemensamt blir en tydligare och högre röst när det gäller till exempel diskussioner med myndigheter, eller vid konkurrenssituationer med de största bryggerierna eller vinbranschen. Man ställer sig till exempel bakom Sveriges Oberoende Småbryggerier i deras kamp för differentierad skatt för små bryggerier. Frågan om provsmakningstillstånd är också viktig för många av bryggerierna.

– Det är viktigt att vara enade även om vi inte alltid tycker exakt likadant i alla frågor. Det är vår chans, det blir många röster som hörs, säger Anders Merenius från Ahlafors Bryggerier.

Så här ser den nya styrelsen ut:

Ola Jonsson, Göteborgs Nya Bryggeri

Pontus Henryz, Två Feta Grisar

Darryl de Necker, Beerbliotek

Patrik Olesen, Bearded Rabbit

Cicci Liljedahl, Rådanäs

Anders Merenius, Ahlafors Bryggerier

Amadeus Bergh, Hawelkas

Mats Wahlström, Poppels, suppleant

Olle Nordberg, Brewgineers, suppleant