Ny stor ölfestival på västkusten i sommar

Christian Figved ska dra ihop 50 utställare på den nya ölfestivalen vid Tjolöholms Slott. Foto: Ronny Karlsson

I sommar blir det en ny ölfestival i Göteborgs närområde. Och Christian Figved på Akia Brygghus har ett finger med i spelet. Igen.

Redan förra året var Christian Figved inblandad vid en mindre ölfestival i samband med skördefesten på Tjolöholms Slott utanför Kungsbacka.

Arrangörerna var väldigt nöjda och nu blir det en ny, större festival i sommar.

– Redan då började vi prata om det här. Området är magiskt med havet och allt annat runtomkring, säger Christian Figved.

I stället för tio bryggerier som i höstas blir det 50 utställare på Craft Beer & Spirits, som festivalen ska heta. Och som namnet berättar handlar det inte bara om öl den här gången.

– Det får gärna komma destillerier också, och det är ju många bryggerier som har börjat med det också, säger Christian.

Christian hoppas att kunna locka även de lite större hantverksbryggerierna till festivalen.

– Det finns så fantastisk mycket bra bryggerier i Göteborgstrakten, så vi skulle kunna fylla bara med dem och ändå ha en grym festival. Men det är kul om det blir lite mer geografisk spridning, säger han.

Och intresse för att vara med finns hos bryggerierna, enligt Christian.

– Jag lade ut en tråd i bryggerigrupp på Facebook. Det var många som var intresserade och jag har ett gäng som vill vara med. Det är spridda skurar från Göteborg och en bra bit söderut.

Namnet på festivalen är engelskt, mycket med tanke på att locka den stora mängd av turister som rör sig i området sommartid. Men hoppet är att även nördarna ska hitta dit.

– De får gärna komma, turisterna kommer nog ändå. Jag hoppas på en bra mix med allt från familjer till gubbar och tanter på 70 år.

– Sen finns det möjlighet att stanna över. Redan nu finns ställplats för husbilar och sen ska det sökas tillfälligt tillstånd för camping på gräsmattan utanför.

Han berättar också att det kommer att ordnas med buss från Kungsbacka till festivalen, som äger rum den 17–18 juni, vanligtvis en vansklig väderperiod, men även om det regnar så finns det tak över huvudet. Oavsett väder kommer bryggerierna stå i ladan på Tjolöholms Slott.

Biljetterna till festivalen släpps troligen nu under veckan. Tre pass, med ett pass på fredagen och två pass på lördagen.

Tanken är att sommarfestivalen precis som den mindre varianten vid skördefesten ska bli återkommande.