Cykelväg till bryggeri fick nobben i nämnden

Eslövs kommun har fått in ett medborgarförslag om en cykelväg till Remmarlöv. Där det händelsevis ligger ett bryggeri som många vill ta sig till. Foto: Pixabay

Byborna i Remmarlöv vill ha en cykelväg till Eslöv. Men politikerna tror att det mer handlar om törstiga ölentusiaster som vill en säker färdväg till bryggeriet med samma namn.

Politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Eslöv har fått in ett digitalt medborgarförslag om att det ska byggas en cykelväg mellan Remmarlöv och Eslöv, en sträcka på några kilometer.

Mer än 50 personer har skrivit under förslaget och därmed kommer det upp i nämnden. I förslaget nämns inte bryggeriet, men politikerna tror ändå att det är det det handlar om.

– De har ju sommaröppet på bryggeriet. Och många vill kunna cykla till den träffpunkten. En stor del av dem som undertecknat förslaget är besökare till bryggeriet. En del bor även utanför kommunen, sammanfattar Bengt Andersson (M), ordförande i Eslövs miljö- och samhällsbyggnadsnämnd och Janet Andersson (S), vice ordförande, enligt Skånska Dagbladet.

Nämnden avslog förslaget, men därmed inte sagt att det kan komma att genomföras ändå. Man funderar nämligen på att lägga in den i Region Skånes och Trafik gemensamma cykelplan.

– Om vi skulle utreda saken själva inom förvaltningen hade vi fått betala hela utredningen själva. Om vi lägger in den i trafikplanen betalar kommunen hälften och Trafikverket hälften, säger Bengt Andersson.

– Även om vi utredde och projekterade en sådan cykelväg hade vi inte fått bygga den ändå. Det krävs Trafikverkets tillstånd om vi ska bygga utanför tätbebyggt samhälle, säger Bengt Andersson.

Sverigedemokraterna reserverade sig vid nämndmötet och ville att kommunen skulle utreda saken. Om den hamnar i regionens och Trafikverkets plans skulle det ta minst tio år innan den byggs.

– Behovet av den kommer att vägas mot behovet av andra föreslagna cykelvägar i kommunen, säger Bengt Andersson.

Läs mer på skd.se.