Ny bryggarutbildning samlar elever på plats

Till hösten börjar två nya bryggarutbildningar i Sverige. I Kristianstad satsar man på platsbunden utbildning och två terminer.

Under ett antal år har den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika varit Sveriges enda. Men nu kompletteras den med ytterligare två utbildningar. Nynäshamn och Kristianstad är platserna för dessa utbildningar och vi tog ett snack med Dan Holmér som ansvarar för utbildningen i Kristianstad.

– 6 augusti kör vi gång. I juni ska vi ha ett styrgruppsmöte och då ska de flesta detaljerna lösas, säger han.

I Ludvika jobbar man med en distansutbildning, där studenterna är på plats under vissa intensivveckor. I Kristianstad handlar det om att vara på plats hela tiden.

.- Det gör kanske att det mest är intresserade i närheten som söker, men om du bor i Kiruna och vill söka går det precis lika bra, säger Holmér.

25 platser finns det på utbildningen som ska klaras av på två terminer. Då ingår det tolv veckor praktik.

– Vi kommer att ha kopplingar till vissa bryggerier , säger Holmér som faktiskt själv gått utbildningen i Ludvika och som till vardags driver Limhamns Bryggeri.

Utbildningen är tänkt att genomföras återkommande framöver, med en ny årskull som kommer in varje höst.

– Det är vår ambition att starta en ny kurs varje år, men det kommer också att hänga på hur marknaden ser ut. Vi får utvärdera det första året när det är genomfört.

För att kunna söka krävs gymnasiekompetens. Den definitiva kursplanen kommer att spikas under sommaren och då ska man och bestämma vilka lärare som blir aktuella.