15 år ska firas med lagrad och ny öl

På lördag är det 15-årsjubileum hos Närkes Kulturbryggeri. Det firas på bryggeriet med såväl gamla lagrade öl som nya öl.

15 år är en lång tid för ett svensk hantverksbryggeri och för Berith Karlsson och H-G Wiktorsson har det inneburit många timmars jobb men också en hel del glädje.

– Man undrar vart tiden tar vägen. Vi är mitt uppe i all och tänker inte så mycket på tiden och så plötsligt är det jubileum, säger Berith Karlsson.

När bryggeriet startades var det på en försiktig nivå med bryggning var tredje lördag, men sedan dess har mycket förändrats. När det nu är dags för jubileum firas det förstås på bryggeriet med ett öppet hus.

– Vi ska inte slå på med något stort firande utan det blir som vanligt hos oss med rundvandring i bryggeriet och en provsmakningsbar, säger Karlsson.

Hon utlovar att det både kommer att finnas ny öl och lagrade flaskor. Bland annat lär det dyka upp flaskor av den kultförklarade Kaggen Stormaktsporter.

– Det finns en liten vrå med lagrad öl så nånting kul ska vi nog kunna hitta, säger Karlsson.

Kaggen var en av de första, om inte den första, fatlagrade ölen i Sverige, och Närke var dessutom tidiga med att brygga rököl. Inspirationen till att brygga rököl kommer förstås från tyska Bamberg.

På lördag 26 maj lär det vara en hel del folk som vill komma och fira jubiléet.

– Jag vet faktiskt inte, det är svårt att säga. Men vi öppnar på eftermiddagen och så får vi se när vi stänger.