Dags för ölfestival även i Skellefteå

Nu får även Skellefteå sin egen ölfestival. I helgen är det premiär med drygt tiotalet bryggerier på plats.

Ölfestivalerna sprider sig snabbt över Sverige. Nu är turen kommen till Skellefteå.

– Det handlar om att främja ölkulturen och att bidra med lite smakkultur. Bästa sättet att göra det är att anordna en festival, säger Oscar Boström, vd för Skellefteå Bryggeri.

De har själva varit med på en del ölfestivaler både på den svenska och finländska sidan av gränsen och uppfattat det som att detta är något som Skellefteå saknar.

– Det är alltid bra stämning och det finns mycket god öl. Vi börjar med att köra bara lördagen den här gången, så blir det kanske två dagar nästa år. Det här ska absolut vara en årligt återkommande festival, säger Boström.

Bryggarbacken Ölfestival är namnet och man kommer att vara på övervåningen hos grannen som normalt har ett café och en nattklubb. Boström har svårt att uppskatta antalet besökare när det handlar om premiäråret.

– Jag vågar inte gissa men vi kommer att ha plats för 800 personer samtidigt i lokalen. Om det blir populärt kanske vi får leta efter en större lokal nästa år.

Festivalen delas inte upp i olika pass utan alla är välkomna när det passar under dagen. Oscar Boström ser fram emot satsningen av flera anledningar.

– Vi vill att det ska hända något kul i Skellefteå och det här är vårt sätt at bidra till det. Samtidigt är det en möjlighet att träffa kollegor och att utbyta erfarenheter. Det är också viktigt.