Här är bryggeriet som blev bäst på Nolia

Det gick väldigt bra för Lina Näsström och Joel Lundmark på Skellefteå bryggeri vid Nolia Beer X-mas Festival 2021. Foto: Pressbild

I helgen var det dags för Nolia Beer i Umeå. En mindre festival än vanligt, men ett gäng vinnare utsågs i alla fall.

Det blev alltså inget ”riktigt” Nolia Beer i år. Pandemin satte stopp, men i stället arrangerade man en bantad version, Nolia Beer X-mas Festival i helgen.

I årets öltävling delades priser ut i fyra kategorier samt bästa öl totalt, Nolia Beer Master.

Skellefteå Bryggeri tog hem den sistnämnda titeln för sin Kallholmen Levande lager med motiveringen: ”Brödig och söt med en guldig och härlig färg. En tjeckisk pilsner med det lilla extra som tar oss tillbaka till Prag. Ypperligt exempel på stilen i både doft och smak.” Samma öl vann även pris för bästa lager.

– Jag brukar säga det, att vill man prova ett bryggeris hantverksskicklighet då provar man deras lager, säger Joel Lundmark på Skellefteå bryggeri, som verkade rätt nöjd med att komma ut bland folk igen.

– Vi har inte varit med på någon mässa på ett par år så vi har verkligen sett fram emot att träffa folk. Det var väldigt roligt att få återse gamla, kända ansikten igen.

Men framgångarna för Skellefteå slutade inte där. Dess Vintage Ale 2021 tog även hem kategorin bästa ale & IPA.

Reinklou Ranch Brewery från Jämtland vann klassen årets julöl med sin No. 24. Motiveringen var: ”En utsökt Dubbelbock med värmande toner av russin, karamell och rostad malt. Ett öl som passar perfekt på julbordet”. Något som gjorde Olle Reinklou glad.

– Det känns väldigt bra. Vi ville göra ett julöl som inte blev för tung. Den skulle ha inslag av jul men inte av kryddor, utan få lite tyngre toner av humle och malt så du kanske vill dricka en till, säger han.

Slutligen vann U&Me klassen bästa porter & stout med sin Imperial Pike. ”En välbalanserad och söt imperial stout där kaffet bokstavligen hoppar ur glaset. Ett utmärkt exempel av stilen”, tyckte domarna, som leddes av ölsommelieren Dave Orman.