Festival ska boosta Umeås ölscen

Dave Orman har tillsammans med Sussi Wikström startat Umeå Beer Festival.

Umeå är en rik ölstad, men bryggerierna blir allt färre. Umeås nya ölfestival, Umeå Beer Festival, vill sätta ljuset på hantverksöl och förutom många gästande bryggerier erbjuds ett digert provningsschema med allt från hur du undviker felsmaker i öl till lyckade alkoholfria alternativ.  

Umeå Beer Festival har premiär den 12-13 april och bakom satsningen står den rutinerade duon Dave Orman och Sussi Wikström. Dave Orman, på Instagram mer känd som @umeabeerclub, har arrangerat ölprovningar i mer än 10 års tid. Sussie Wikström arbetade tidigare med den stora ölfestivalen Nolia Beer, men är sedan ett tag tillbaka på Folkets hus i Umeå, vilken också är platsen för eventet.

 

Varför en ny ölfestival i Umeå?

 

– Branschen har det som bekant tufft. Här i Umeå finns en fantastisk ölscen, med många bryggerier. Men förra året stängde tyvärr både Beer Studio och Bryggeriet ner och de fem som finns kvar kämpar för sin överlevnad. Vi vill göra vad vi kan för att skapa ytterligare ölintresse och lyfta de lokala alternativ som finns, säger Dave Orman. 

 

På plats under festivalen finns ett 15-tal bryggerier, utöver de lokala, som till exempel Bryggverket och Westerbottens Bryggeri, så kommer flera andra norrländska bryggerier som This is How, Skellefteå bryggeri och Noisy Bastards, samt Bock’s från Wasa i Finland. Primärt är det i år bryggerier från de norra delarna av Sverige, men förhoppningen är att festivalen till nästa år ska locka bryggerier från både Göteborg och Stockholm. 

 

– Det stämmer, vi har inget uttalat norrlandsfokus utan vi hoppas att på sikt kunna locka en större bredd, säger Dave Orman. 

 

Utöver själva ölfestivalen kommer det också att erbjudas olika provningar. Bland annat blir det en felsmaksprovning med BeerLab, dit man hoppas kunna locka många av de engagerade hembryggarna i Umeå. Dessutom blir det fokus på alkoholfritt. 

 

– Det har ju hänt otroligt mycket de senaste åren på den fronten. Jag kommer själv att hålla en provning och alla besökare får i entrén ett gratisprov på en alkoholfri öl som Spendrups sponsrar med. Johan Spendrup kommer också att vara på plats och hålla i ett föredrag där han pratar om sitt liv, samt hantverksbryggeriernas betydelse för Sverige. Det ser jag fram emot, säger Dave Orman. 

 

Festivalen har tre pass, ett på fredagskvällen och två på lördagen. Totalt finns plats för 400 personer per pass.

 

– Vi vill inte ha för många besökare, utan vill verkligen att alla ska ges chansen att prata med folket bakom ölet. Det ska vara en intim stämning där vi uteslutande fokuserar på öl. Det är vad vi brinner för, vad vill lyfta fram och vad umeåborna behöver, säger Dave Orman och avslutar: 

 

– Jag har de senaste åren på mina ölprovningar märkt att scenen utvecklats mycket, från medelålders män till en mer blandad publik både vad gäller kön och åldrar. Öl har verkligen en förmåga att förena folk och har man minsta lilla intresse så hoppas jag att festivalen kommer att få det intresset att gro.