Nu ska det bryggas ännu mer av succéölet

Bildspel

Bild 1 av 13

Det är en hel del jobb med att få en 18000-literstank på plats i ett bryggeri.


 

Kapaciteten ska ökas rejält hos Göteborgs Nya Bryggeri. Två tankar på 18000 liter vardera ska bara hantera bryggeriets Starkpilsner, som säljer rekordbra.

Göteborgsbryggeriet har haft en positiv utveckling ända sedan starten och framför allt är det Starkpilsnern som gör succé. Ölet finns nu på över 400 butiker hos Systembolaget och mer än hälften av bryggeriets produktion handlar om det ölet.

Nu ska det dessutom bryggas ännu mer, efter att en tank på 18000 liter flyttats in i bryggeriet. En likadan finns redan, öronmärkt för samma öl.

-Det blir en bryggning till varje vecka, vi går från tre till fyra bryggningar och de flesta är av vår Starkpilsner, säger bryggaren Linus Pilebrand.

I fjol bryggdes det runt en halv miljon liter öl hos Göteborgs Nya och redan då fanns en kapacitet att brygga runt 700 000 liter. Nu ökas den maxkapaciteten en hel del mer och till stor del beror det på Starkpilsnern.

– Nu kan vi ha båda våra stora tankar till det ölet, och brygger det tre gånger i veckan. Sedan sommarvärmen kom har den sålt otroligt bra, vädret har påverkat sinnessjukt mycket, säger Pilebrand.

Säljsiffrorna under de senaste månaderna pekar mot att ölet kan ta sig in bland de 100 mest sålda ölen hos Systembolaget, en lista som inget svenskt hantverksbryggeri fanns med på i fjol.

Ännu återstår en del jobb med att ha tanken i produktion, men under måndagen gjordes det stora jobbet med att få in den i bryggeriet. Med hjälp av en effektiv kran och en hel del manuellt jobb kunde tanken ställas på plats. Vid vissa passager var det inte många centimeter till godo, men nu är den på plats och snart blir det mer Starkpilsner till den växande skara öldrickare som väljer just den.