Göteborg stoppar folkölsförsäljning

Take away-försäljning av folköl från restauranger är tillåtet i de nästan alla större svenska städer. Men inte i Göteborg. Nu vill Shayne Brits ändra på det och pekar på vad som faktiskt står i lagen.

I fjol hade Brewers Beer Bar en folkölsbar på Tredje Långgatan, men i år har den inte setts till. Det beror på att Göteborgs kommun sätter stopp för försäljning av folköl för take away.

– De hörde av sig och meddelade det i början av juni, precis innan vi skulle sätta i gång med baren, säger Shayne Brits, en av delägarna bakom Brewers Beer Bar.

Stoppet gäller för såväl fatöl som flaskor, men andra större kommuner i landet resonerar på annat sätt.

– Det är konstigt att det inte kan säljas folköl av oss på restauranger som dessutom har gått alkoholutbildningar innan vi har fått våra tillstånd, säger Brits.

Han har haft en hel del kontakter med motsvarande myndighet i Stockholm och då fått ett helt annan bild av hur en kommun resonerar.

”Som lagstiftningen är utformad i dagsläget kan inte Stockholms stad se att det föreligger några hinder att sälja folköl som får medtagas ut från serveringsstället i samband med take away”, är svaret från Stockholm.

Även gällande lagtext tyder på att stoppet av folkölsförsäljning går att ifrågasätta. Så här står det att läsa om lagen.

”Som framgår av lagtexten omfattar betämmelsen inte folköl, vilket hänger samman med att detaljhandel med sådan öl inte omfattas av detaljhandelsmonopolet och inte heller är tillståndspliktig. Det har därför ansetts vara rimligt att restauranger som säljer mat för avhämtning också kan sälja folköl på annat sätt än genom servering på stället”.

Shayne Brits och de andra på Brewers Beer Bar ska nu gå vidare med ärendet. Man har kontaktat jurister på branschorganisationen Visita som börjat titta på ärendet.

– Det handlar inte om pengar för oss, det är inte någon stor business. Men vi vill veta vad som gäller och tycker det är konstigt att olika kommuner gör på olika sätt.

Shayne Brist har varit i kontakt med personer i Stockholm Malmö, Västerås, Örebro och Uppsala och alla de ställer sig positiva till take away-försäljning av folköl.

– Vi hoppas på en förändring, våra kontakter på Visita tycker att det här är konstigt.