Belgiskt när Jens svarar på frågor

Sommar 2018

Jens Skrubbe älskar belgisk öl. Det kommer du märka när du läser hans svar i vår sommarserie.

Jens Skrubbe är mångsysslaren som bland annat jobbar med Belgoklubben. Här kan du läsa hans svar i vår sommarserie.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– Under mina år med belgisk öl har jag hunnit samla på mig en uppsjö härliga minnen. Dock väljer jag ett minne från sommaren 2006 när jag och tre andra ölintresserade bilade runt i Payottenland i jakt på lambicer. Efter dåtidens gps och papperskartor hittade vi till slut fram till baren Kiek som ligger mitt ute i ingenstans. Känslan när fyra shortsbeklädda öltokar kliver in på detta ställe där tiden stått still i 50 år och vi sänker medelåldern med 30 år är oslagbar. Tanter idisslar korv, gubbar dricker Girardin från lerkrus, flugpapper hängande i taket och en näst intill religiös stämning.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Oj, åter igen en väldigt bred och svår fråga. Jag har haft glädjen att besöka ett femtiotal bryggerier i Belgien plus några stycken i andra länder men måste jag välja blir det nog Cantillon i Bryssel. Dels för att det är det bryggeriet jag besökt flest gånger och dels för bryggeriets passion, generositet, genuinitet och brygder.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Runt 500. Jag tror och hoppas att trenden fortsätter men att den kommer att mattas en aning. Den enorma tillväxttakt som varit fram till nu tror jag inte kommer att hålla i längden eftersom svenska marknaden inte är tillräckligt stor och att en del nytillkomna bryggerier inte håller måttet eller har kraften att fortsätta när ’nyhetens behag’ har lagt sig…

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– Oavsett säsong, väder, känsla eller humör är Westmalle Tripel min absoluta favoritöl. Denna gyllene munkbrygd funkar jämt och den har allt jag letar efter i en öl. På sommaren får den gärna vara färsk eftersom den är spritsigare, har mer fräschör och är torrare men annars gör det inget om den är ett par tre år.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med?

– Jag önskar att jag fått njuta en öl tillsammans med ölgurun Michael Jackson innan han gick bort 2007. Jag tror inte jag hade jobbat med öl om det inte varit för honom. Han har betytt så otroligt mycket för den internationella ölscenen vi ser idag och Belgiens ölflora hade inte varit så gedigen samt väl tilltagen utan honom.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Utan konkurrens är Zythos Bier Festival den bästa ölfestival jag varit på. För mig och mitt yrkesliv finns det ingen annan festival där jag kan prova så många nya produkter och träffa så många belgiska bryggare under samma tak och under så kort tid. Oslagbart!