Nu öppnar äntligen O/O Brewings bar

Björn Svensson och Olof Andersson tittar ut över Bangatan i Göteborg som är hemmet för O/O Brewings bar. Foto: Peter Lindh

I ena änden av Bangatan i Göteborg växte Olle Andersson upp. Nu kommer han tillbaka när han och Olof Andersson på O/O öppnar en bar på en annan del av samma gata.

I morgon är det premiär för O/O Brewings barsatsning. Men när vi hälsar på har skylten inte kommit upp än. Tänkta datum har passerat förr, men den här gången ser det faktiskt ut som att det blir en öppning. Inte ens restriktioner ska kunna stoppa Olof och Olle.

– Nej, vi får bara anpassa oss, ha lite mindre folk än vi planerat om det blir nya restriktioner, säger Olof.

Ändå ser det inte så klart ut, men städning pågår, köket och baren är där de ska vara och kranarnas krom och mässing glänser. En låda chips anländer. Olof bär på pasta från Italien. Och det är ju några dagar till tisdag och slutet på resan som började för snart två år sen.

Den som har lyssnat på podden Ölpölen har hört talas om Bangatan. En gata i Göteborg som Olle Andersson växte upp på och har ett speciellt förhållande till. Olof har inte haft samma relation till vägen som gränsar mot Masthugget och Slottsskogen. Men det kommer kanske.

– Jag flyttade hit för ett par veckor sen. Jag bor en bit bort, så jag kan sätta mig på cykeln och komma hit utan att trampa en enda gång.

Nu är det inte tanken att han ska hänga bakom kranarna i baren för det. O/O har anställt Björn Svensson, med ett förflutet på Basque i Göteborg. Han ska jobba heltid på O/O-baren som barchef.

– Vi kanske kommer in ibland och ställer oss bakom kranarna, men det är större sannolikhet att vi blir stamkunder, säger Olof.

Pivot blir det enda öl som får en fast plats och det i den finaste kranen. Foto: Peter Lindh

Kranarna är sex till antalet. Fem i krom och en i mässing. Den sistnämnda är den enda som alltid ska ha samma öl: O/O:s Pivot pilsner. I de kromade kranarna ska O/O:s övriga öl rotera. Kranarna är riktade mot kunden, något som är angeläget för Olof. Han vill skapa närhet och ha kontakt med den som köper öl.

– Känslan är viktig. Du ska kunna diskutera och inte behöva vända ryggen åt kunden när du häller upp. Det skapar närhet, säger han.

Just närhet blir nog inte så svårt i den här baren. Det är litet och intimt med bord som gör att gästerna hamnar på samma nivå som baren. 30 personer ska få plats som mest och är det sommar så blir det några platser till utanför. Det är allt. Och mitt i det ska Björn Svensson stå och han vet vad han vill.

– Det ska vara härlig plats med god mat, och även om fokus ska vara på att visa upp O/O:s öl så ska det också vara ett ställe där man lika gärna kan ta en kaffe eller pasta och en 3,5:a, säger han.

– Det ska bli jättespännande. Jag tror absolut att det blir många ölnördar, men jag har pratat med många andra som tycker att det verkar intresssant.

Till att börja med ska baren hålla öppet tisdag till lördag. Fast Olof vill mer.

– Drömmen är att aldrig ha stängt. Jag gillar ställen som har öppet mycket, där man kan ta en kaffe på morgonen också.

Så bra blir det inte nu. Tisdag till lördag får räcka och klockan elva på kvällen stängs stället.

– Vi hade kunnat få ha öppet till 01.00, men då hade vi varit tvungna att isolera taket. Ljuden sprider sig så mycket i ett sånt här hus.

Mat finns det förstås, även om man imponeras av hur de fått plats med köket. Menyn är kort och enkel.

– Det blir mycket pasta, klassiskt italienskt som varm mat. Sen plocktallrikar med ost och chark från Frankrike, Italien, Sverige, Danmark … säger Björn.

– Huvudsaken är att det ska vara gott att äta till öl – gott men enkelt, fyller Olof på.

Vi besökte O/O Bar första gången förra onsdagen. I fredags var det invigningsfest för inbjudna och när det upprepades på lördagen var även Beernews på plats igen. På några dagar har allt kommit på plats, till och med skylten sitter på plats. Det rinner Pivot ur den gyllene kranen och stället är fullt med andra bryggare och vänner till O/O-killarna.

Och Olof och Olle sitter vid ett bord och ser rätt nöjda ut.

Se fler bilder i bildspelet.

DSC_7362

Bild 1 av 6

På onsdagen är det fortfarande rörigt på baren, men Olof Andersson och de andra fick ordning på det i tid för smygpremiär på både fredagen och lördagen.