Miljarder tappas på brittiska pubar i jul

Brittiska pubar sägs gå miste om stora pengar runt jul. Foto: Ronny Karlsson.

Rekommendationerna säger att britterna ska hålla sig hemma. Det gör att brittiska pubar tros missa intäkter på 3,6 miljarder kronor under julhelgen.

Brittiska organisationen BBPA, British Beer and Pub Association har vid flera tillfällen slagit larm om hur pandemin och tidigare restriktioner drabbat branschen hårt.

Inte minst gällde det vid sommaren fotbolls-EM som spelades i England.

Nu är det dags igen och den här gången är det den normalt sett starka försäljningen kring jul som påverkas. När britterna får lite extra ledigt går de normalt sett gärna på puben för att äta, dricka och umgås.

Men i år blir det annorlunda.

Visserligen finns inga förbud mot att servera öl, men myndigheternas rekommendationer om att undvika sociala sammanhang gör att många räknar med att stanna hemma.

BBPA tror att det kommer att sänka intäkterna i jul med 293 miljoner kronor, cirka 3,6 miljarder kronor. Man tror att det kommer att serveras cirka 37 miljoner färre pint denna jul jämfört med en normal jul.

– Det här är en av de viktigaste perioderna på året för pubarna och en tid då vi borde kunna njuta av den lokala puben. I stället är pubarna satta i ett mellanläge, där de har öppet utan restriktioner men där befolkningen är tillsagd att inte gå dit, säger Emma McClarkin på BBPA.