Nu krävs tydliga regler för landets barer

Visita kräver nu att barer och restauranger ska få tydligare och mer detaljerade riktlinjer. Foto: Pixabay.

Folkhälsomyndigheten hotar med inskränkningar om restauranger och barer inte följer gällande regler. Nu vill Visita att reglerna blir tydligare så att alla kan följa dom.

Branschorganisationen Visita har bråda dagar då man företräder besöksindustrin i Sverige, en bransch som i princip stannat upp helt.

Samtidigt kräver Folkhälsomyndigheten att barer och restauranger skärper sig när det gäller till exempel antalet gäster eller hur tätt gästerna ska sitta.

Men vad gäller egentligen? Det vill Visita veta.

– Vi har varit väldigt noga i vår rådgivning och vill följa Folkhälsomyndighetens råd. Därför har vi också bett dem att förtydliga vad det är för riktlinjer som är nya. Våra medlemmar vill göra rätt. Vi vill kunna hålla öppet utan att riskera människors hälsa, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, till Sveriges Radio.

Det som meddelats från Folkhälsomyndigheten är att folksamlingar på över 500 personer ska stoppas. Man rekommenderar också färre gäster på uteställen, glesare mellan borden och färre människor vid bardisken. Men Visita vill att det ska bli tydligare än så.

Samtidigt jobbar också Visita med att få samtliga kommuner att tillåta uteserveringar redan nu och inte vänta till 1 april. Det har redan genomförts i Göteborg, Borås, Halmstad och Kungsbacka, och dagen efter kom samma besked från Stockholm och en rad andra kommuner.