Krav på barer – kan bli inskränkningar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vill se att alla barer tar sitt ansvar för att begränsa spridningen av corona-viruset. Foto: Pressbild.

Följ anvisningarna om du vill att barer och restauranger ska få fortsätta att ha öppet. Det är budskapet från Folkhälsomyndigheten.

Det var på en presskonferens som generaldirektör Johan Carlson markerade tydligt mot landets barer och restauranger. Om man inte lever upp till de krav som nu ställs kan det bli aktuellt med andra åtgärder från myndigheten och regeringen.

Färre besökare, glest mellan borden och få personer vid själva baren är sådant som Folkhälsomyndigheten gått ut med.

– Vi får från olika delar av landet tydliga signaler på att väldigt mycket av aktiviteten fortsätter, sade Carlson.

Han menar att många uteställen lever upp till de krav som finns, men ännu fler behöver nå dit.

– Vi är helt övertygade om att det där måste ändras. Vi måste få en annan ordning där man förstår att smittspridning i krogmiljö är en viktig faktor.

Carlsson säger att frågan blir än mer aktuell i samband med den kommande påsken och de många personer som då tänkt sig att söka sig till fjällen. Mer direktiv där kommer under veckan, men redan nu är det tydligt att barer som inte följer rådande krav kan få myndigheterna efter sig, och dessutom kan det påverka hela branschen.

– Vi tänker inte stillatigande se på när man inte förstår att hantera den här situationen på barer, krogar och så vidare. Det finns möjligheter att inskränka dom möjligheterna om ägarna själva inte förstår att det är viktigt, sade Carlson.

Ska svenska barer och restauranger få fortsätta vara öppna som i dag bör man alltså sätta sig in i de instruktioner som finns och följa dom. Under lördagen stängdes after ski-verksamhet på tre svenska skidorter, och i Oslo drogs alla alkoholtillstånd in för att barägare inte följde Folkhälsomyndighetens direktiv.