Stigbergets fixar bok om sin egen historia

Författarna till Boken om öl och andra goda grejor: Nils Hultkrantz, Markus Junkala och Simon Karlsson. Foto: Martin Permer/Natur & Kultur

Till våren kommer boken som berättar Stigbergets egen historia och det är Nils Hultkrantz och Simon Karlsson som är författare tillsammans med kocken Markus Junkala.

Boken är en blandning av bryggerihistoria, mat och öl.

– Vi ska göra en stor kokbok om öl och mat som heter Boken om öl och andra goda grejor. Jag skriver ett kapitel om Stigbergets historia och utveckling. Vår produktionschef Simon Karlsson har översatt våra recept så att de passar i en hembryggarmiljö och berättar om tillvägagångssätt. Sen har Markus Junkala gjort recept med öl och recept som paras med öl, berättar Nils Hultkrantz.

– Boken ska ge en överblick över hur vi på Stigbergets Bryggeri tänker om öl och mat. Man ska kunna testa olika ölrecept oavsett om man är nybörjare och sen laga maten. Det har varit ganska roligt att skriva om hur vi uppstod, hur vi halkade runt i olika situationer och vart vi hamnade. Det blir någon form av avstämning efter åtta år.

Boken om öl och andra goda grejor är Nils debut som författare, som själv inte hinner läsa så mycket ölböcker sedan han startade bryggeriet.

– Jag gillar att skriva men har aldrig publicerat något jag skrivit tidigare.

Idén till boken uppstod i maj och under sommaren diskuterade man vad det skulle bli för bok för att sen börja skriva under hösten. Utöver trion har även två andra på Stigbergets bidragit, Martin Permer har tagit bilder och Neale Payling har gjort all grafik och formgivning.

Boken om öl och andra goda grejor släps av Natur & Kultur den 16 april nästa år.