David säker på att branden var anlagd

Bildspel

Bild 1 av 5

Spike hade lite tur i oturen eftersom utelagret inte var så fullt när branden uppstod.

I söndags brann det på Spike Brewery i Göteborg. Och för David de Courcy finns inga tvivel: Branden var anlagd.

Det plingade till i David de Courcys telefon i söndags kväll när han precis slagit sig ner i soffan. Någon frågade på Facebook om han kunde chatta. Han svarade ja.

– Det var larmtjänst som berättade att det brann på bryggeriet och att räddningstjänsten ville att jag skulle åka dit, men det visste inte hur allvarligt det var, säger David de Courcy.

Branden var allvarlig. När David kom dit fanns drygt 15 personer från räddningstjänsten på plats och enligt dem hade bryggeriet inte gått att rädda om det hade skett mitt i natten. Nu hade Spike tur i oturen.

– En granne såg branden och larmade räddningstjänsten. Hade han inte gjort det hade det satt sig i stommen på huset.

Nu brann det i stället utanför själva byggnaden. Enligt vad de Courcy tror hade någon satt eld på några soptunnor som stod bredvid utelagret och därifrån spred sig branden mot husen runt omkring.

– I mina ögon är det helt klart att någon startade branden. Jag vet inte om det var någon som ville oss illa, ville jävlas i allmänhet eller om det var oaktsamhet, säger han.

Inne på bryggeriet blev det inga skador, mer än att lokalerna rökfylldes. Men utanför uppstod skador för nästan 100 000 kronor. Bland annat skadades en tank som man inte vet om den går att rädda. Dessutom berättar David att det är oklart hur det blir med försäkringen.

– Försäkringsbolaget säger att det är fastighetsägarens ansvar eftersom det var utanför lokalerna, medan fastighetsägaren säger att det är försäkringsbolagets ansvar.