Stor brand drabbade sörmländskt mälteri

Två byggnader förstördes i branden, men mälteriet som syns till vänster klarade sig. Foto: Privatbild

Warbro kvarn drabbades i helgen av en stor brand där två byggnader totalförstördes. Nu har en crowd funding startat för att bygga upp företaget igen.

Warbro kvarn är populärt bland svenska bryggerier som leverantör av ekologisk malt och kulturspannmål som balder. Men i helgen startade en brand som förstörde flera byggnader.

– Den startade när vi jobbade i helgen i vår spannmålstork på grund av en teknisk apparat. Vi hade 30 graders värme och den gassande solen gjorde att branden spred sig extremt snabbt, berättar Ida Lindberg Klausen på Warbro Kvarn.

– Även om alla gjorde allt rätt från början, så fanns det inte så mycket att göra.

Två av fyra byggnader klarade sig. Det ena var mälteriet och det andra ett vagnsskjul.

– Men de två största byggnaderna är helt förstörda, hela vår siloverksamhet, där vi tar emot spannmål, rensar, skalar och bearbetar, och kvarnbyggnaden där vi förädlar mjölprodukter.

Med tanke på att mälteriet klarade sig tror hon att just den verksamheten ska kunna komma igång snabbast igen. Hoppet är att det ska kunna ske inom några månader.

– Eftersom det fortfarande ryker på gården är det svårt att säga, men eftersom mälteriet är helt intakt och vad vi hört blir är en fin skörd av balder på väg att skördas så finns goda förhoppningar om att den delen av verksamheten blir betydligt enklare än den övriga att få igång

Enligt Ida har mälteridelen drygt 60 kunder, men då är det allt från nanobryggerier till Nils Oscar och andra större bryggerier.

När branden blev känd i trakten har Warbro fått väldigt mycket kärlek och hjälp.

– Det har brakat in så fantastiskt mycket mat, blommar, bullar, jag vet inte allt … Många har velat starta en crowdfunding för att hjälpa oss.

Och utan att Ida visste om det har en sådan faktiskt redan startats. Det är Emil Gustavsson på det sörmländska och nyligen hemflyttade Brew Brothers som dragit igång ”Bygden hjälper brandskadat Warbro Kvarn” på gofundme.com.