Nu har Brekeriet tömt sin största foeder

Efter fyra år på fat lanseras oblandade Vat No.7

Christian Ek berättar att Vat No.7 tillbringat fyra år i Brekeriets största foeder på 6000 liter.

För fyra år sen fyllde Brekeriet sin största foeder med 6000 liter vört. Nu är det äntligen dags att släppa ölet på Systembolaget.

När de flesta andra bryggerier jobbar med produktionscykler på några veckor lägger Brekeriet istället åratal på sina öl.

I samband med flytten till Landskrona för fyra år sen fyllde man sin största foeder med vört som nu är klart och lanseras i Systembolagets exklusiva sortiment på fredag.

Ölet heter Vat No.7 och Christian Ek på Brekeriet är väldigt glad över att äntligen kunna få ut det till kunder.

– Den är fermenterad med kulturen från det gamla bryggeriet och har utvecklats med tiden. Den var funkig, fruktig och spretig i början. De första två åren var det inte läge att använda den, men sen har den blivit bättre och bättre och efter tre år var den väldigt bra, säger han.

– Men det var mitt i pandemin och det var inte läge att buteljera den. Sen förra året när det gått fyra år hade smaken utvecklats ännu mer.

Det var i november som Brekeriet buteljerade Vat No.7 och tiden på flaska har tillfört ytterligare dimensioner, enligt Christian.

– Den är inte överdriven utan har balans i sötma, beska och syra med djupa komplexa smaker.

Ölet har inte blandats med yngre öl, utan marknadsförs som ”single barrel wild ale”.

– Vi har velat släppa den oblandad, den är så bra för sig själv så det kändes helt rätt. Vi känner att den börjar närma sig lambic i doft och karaktär.

Vat No.7 släpps alltså på fredag på Systembolaget, där den också är beställningsbar. Utöver det går en del öl på flaska och fat till Japan och Italien.

– Det är inga svenska krogar som köpt på fat än, men nu har vi inte så många kvar heller.

Bara några dagar senare, på måndag, släpper Brekeriet ännu en öl. Den här gången i TSLS.

– Det är en syrligt öl på 33-centilitersflaska, som ska vara lite mer tillgänglig. Det är lite billigare och tanken är att det är ett öl man kan köpa och återkomma och köpa igen.
Ölet heter Natur och det är en blandning av ett-, två- och fyrårigt öl.

– Lite lättare syra, men ändå med härliga komplexa fattoner.