Nu har de gjort första ölen i nya bryggeriet

Viktor Hansen på plats i det nya bryggeriet. Foto: Privatbild

Strax före årsskiftet kunde Centralbryggeriet i Linköping börja brygga sina första öl i det nya bryggeriet. Lite försenat, men lagret räckte ändå för att klara produktionsstoppet.

Centralbryggeriet har flyttat till nya lokaler centralt i Linköping. Ett gammal slakteri som utöver Centralbryggeriet även härbärgerar en restuarang, som numera även den ägs av bryggeriet.

Flytten gick utan större besvär, enligt Viktor Hansen på Centralbryggeriet, även om det blev en del förseningar.

– Tanken var att vi skulle börja brygga vecka 47-48, men vi blev fyra fem veckor försenade, säger han.

– Samtidigt duckade vi för de högre elpriserna och sen kom restriktionerna som gjorde att våra större julbordskunder fick en massa avbokning. Tack vare det räckte ölen, trots att vi inte kom igång i tid.

Utrymmet i det nya bryggeriet är ungefär det samma som i det gamla. Foto: Privatbild

De nya lokalerna är ungefär lika stora som de gamla, även om man klämt in lite fler jästankar. Och det nästan bokstavligt.

– Tre av tankarna var för tjocka, så vi stod där en fredagseftermiddag och ingen hantverkare som ville komma och bila, säger Viktor, men han tillägger att till slut fick man i alla fall tag på nån som kunde hjälpa dem så att tankarna inte behövde stå ute över helgen.

De första bryggningarna gick bra, enligt Viktor Hansen. Redan innan årsskiftet hade man genomfört tre bryggningar.

– Det har fungerat smutt. Vi började med vår Folkes Slusslager och sen en lättdrucken pilsner och vår neipa.

– Det är både för- och nackdelar med det nya bryggeriet. Det är jäkligt schysst med nytt och fräscht. Man har ju lärt sig lite om flöden med åren och vi har kunnat anpassa det på ett bra sätt. Sen har vi inte löst malthanteringen på ett bra sätt än, men vi har idéer om det.

I bryggeriet har ett taproom byggts upp, än så länge bara för slutna sällskap.

– Där ska vi ha tio tolv kranar med öl från oss och våra vänner, som grannen Vreta Kloster.

Restaurangens serveringstillstånd har utökats så att det även täcker bryggeridelen, men även i själva restaurangen har en ny bar byggts upp, som ska ha Centralbryggeriets öl.