Fjäderholmarna redo för två bryggerier

Andreas Willman ser ljust på framtiden efter en utmanande vinter och vår. Foto: Ronny Karlsson.

Vintern var tuff. Men nu ser det ljusare ut för Fjäderholmarns Bryggeri. Det bryggs öl på båda deras anläggningar och i helgen är det premiär för deras taproom.

 

Beernews berättade i höstas om Fjäderholmarnas Bryggeri och deras satsning på ett större brygghus i Bro utanför Stockholm. Man tog där över efter Frequency Beer Works, men efter en lovande inledning väntade ett par tuffa månader.

– Det var tufft som fan ett tag. Det såg bra ut direkt när vi tog över i Bro men sedan kom det ett riktigt bakslag över vintern, säger Andreas Willman, en av grundarna av bryggeriet.

Han berättar att det framför allt var tufft i januari och februari, innan det ljusnade i mars.

– En del grejer gick sönder på bryggeriet också, och likviditeten var inte kanon. När vi gjorde klart med nya bryggeriet förra sommaren trodde vi att pandemin skulle vara över vid nyår, men så blev det ju inte.

Men under våren har det tagit bättre fart och framför allt har försäljningen ökat under de senaste tre till fyra veckorna.

– Mest har det ökat på Systembolaget för oss, men även en del krogar vill ha mer öl nu, jag skulle vilja säga att det blåser positiva vindar nu, säger Willman.

Bryggeriet ute på Fjäderholmarna har man behållit och i helgen är det premiär för det taproom som finns där. I maj var man dessutom tillbaka där och bryggde för första gången efter satsningen i Bro. Så nu har Fjäderholmarna två bryggverk som producerar öl för första gången.

– Vi vill att det ska bli en mer renodlad bryggeripub ute på ön, vi vill helst slippa att paketera ölen där. Tanken är att servera ölen direkt från tankarna, säger Willman.

Vid helgens premiär för deras taproom kommer det att vara öl från anläggningen i Bro som säljs, men från och med midsommar ska det serveras öl från tankarna. Det som bryggts på ön är deras Pilsner-Dricka samt en pale ale med namn Monkey Business. Utöver det ska tre nya öl lanseras och bara finnas på Fjäderholmarna. Det handlar då om en session-IPA med mango, en fruktsuris samt en red ale.

– En del öl ska bli specialare men vi vill även ha de öl som brukar sälja bäst.

Bryggeriet på Fjäderholmarna är mysigt för ölintresserade på sommaren. Men när den mesta av verksamheten numera är flyttad till Bro kan det bli lite långt att åka med båt ibland.

– Ibland åker vi ut för att det är tio minuters jobb. Ibland kanske man ska kolla ett öl och så behöver det ett par dagar till. Då är det inte så kul, säger Willman.

Under sommaren ska man anställa personer som jobbar i bryggeripuben. Premiären sker på lördag.