Storsatsningen ska lyfta Fjäderholmarna

Bildspel

Bild 1 av 7

Andreas Willman och Per Sahlstedt vid det nya bryggeriet i Bro, norr om Stockholm.

Kapaciteten ökade plötsligt och blev åtta gånger så stor. Nu ska Fjäderholmarns Bryggeri ställa om verksamheten, men bryggeripuben blir också kvar.

 

Det var för ett par veckor sedan som Beernews kunde berätta att Fjäderholmarns Bryggeri tog över lokaler och utrustning där Frequency Beer Works tidigare producerat sina öl.

Nu närmar sig första bryggningen och det är med stor framtidstro som man jobbar med förberedelserna.

– Det är ett jävligt stort projekt för oss, nu tar vi verkligen på oss en större kostym. Men det känns väldigt spännande, säger Andreas Willman.

Han grundade bryggeriet tillsammans med Pelle Ågren 2014 och fram till nu har man jobbat med ett bryggverk på 500 liter samt en bryggeripub en liten bit ut i Stockholms skärgård.

Nu har man plötsligt ett bryggverk med kapacitet på 4000 liter och en tankkapacitet på över 30 000 liter.

– Vi slog i taket där ute för två år sedan och har knappt jobbat med försäljning, utan mer underhållit de kontakter vi redan hade. Nu blir det skillnad, nu måste vi upp i volym och vi vill förstås gärna in på fler krogar i Stockholm, säger Willman.

Det var tidigt i somras som ägarna bakom Frequency Beer Works letade efter någon som kunde ta över bryggeriet strax utanför Bro i norra Stockholmsregionen. Duon bakom Fjäderholmarna hade då under en period tittat på att utöka sin verksamhet, och man var bland annat ganska långt gångna i förhandlingar för att öppna en bryggeripub till inne i centrala Stockholm. Men nu blev det den här satsningen i stället.

– Det är väldigt fin utrustning här och vi är väldigt taggade. Vi har varit begränsade tidigare och nu kan vi till exempel torrhumla ölen på ett mycket bättre sätt.

Ett vanligt sätt för bryggerier att öka sin försäljning är att fokusera på Systembolaget. Det gjorde inte Fjäderholmarna från start.

– Vi blev tvungna att släppa fler öl där på grund av corona och det har varit bra för oss. Nu hoppas vi på att kunna fortsätta att växa där. Tidigare har vi varit för små för att kunna svara på tillfälliga offerter, berättar Willman.

Inom ett par veckor räknar man med att brygga de första ölen och nu pågår en rejäl städning av bryggeriet som inte använts under ett par månader. Anställde bryggaren Per Sahlstedt kommer sedan att ansvara för det mesta av produktionen, Pelle Ågren har hand om ekonomi och Andreas Willman har ett mer övergripande ansvar.

– Vi är fortfarande små och delar på det mesta, säger Willman.

Bryggeriet ute på Fjäderholmarna ska behållas och bryggeripuben drivs vidare under sommarhalvåret.

– Där blir det en renodlad bryggeripub. Vi kan servera direkt från tank där och behöver inte paketera någon öl alls där ute. Det har varit jobbiga transporter när vi fraktat fat och flaskor dit, säger Wallman.

Ett av målen är att ta fram öl i det lilla bryggeriet som sedan kan skalas upp i Bro.

– Det blir en experimentverkstad där ute, sedan satsar vi mer på volymproduktion i vår nya anläggning.

Ölen från Frequency och Säbyholms Bryggeri kommer att licensbryggas av Fjäderholmarna och det första målet är att driva upp produktionen.

– Vid det lilla bryggeriet var produktionstaket 70 000 liter per år. Det första målet blir att ta sig över 100 000 liter här, säger Willman.