Nu är Mattias redo att satsa på bryggeri

Mattias Malm är nu redo att ta steget till kommersiell bryggning. Foto: Ronny Karlsson.

En dag på semestern bestämde sig Mattias Malm för att göra ölet han drack på egen hand. Efter några år som hembryggare tar han nu steget till att satsa på bryggeriet Brewore.

Det är i trakterna kring Falkenberg som Brewore har sin bas, och det var också där man hade sin premiär på den lokala dryckesmässsan för ett par veckor sedan.
Men det hela började tidigare än så.

– Jag började att brygga öl hemma 2009. Jag satt på semestern och drack en lager och tänkte att jag borde kunna göra det här lika bra på egen hand. Jag googlade och hittade bryggverk men det kändes dyrt så jag gick till ett företag och bad dom sätta i hop lite grytor och annat, berättar Malm.

Efter ett tag blev han allt bättre på att brygga öl, men under lång tid nöjde han sig med att vara hembryggare. Framför allt var det amerikansk öl som han lärde sig att tycka om, och som han bryggde mest av.

Nu är satsningen på Brewore i gång och det är i Backhult norr om Falkenberg som han håller till. Bryggverket är på 200 liter och de första reaktionerna har varit positiva.

– Det var nog många från trakten som blev förvånade när de såg mig på mässan i Falkenberg. Men jag fick bra respons och det var många som blev positivt överraskade, berättar Malm.

Han tycker inte att steget från hembryggning till kommersiell bryggning är speciellt stort. I alla fall inte än så länge.

– Det är ju fortfarande på gränsen till en fritidssysselsättning. Jag har ett vanligt jobb vid sidan om och ska inte leva på det här. Det är för skojs skull och det blir kul att ha sina öl på lokala ställen, säger han.

Samtidigt finns förstås en vision om att en dag låta bryggeriet växa.

– Om det går bra är det förstås kul, och då får vi ta ställning till nästa steg då. Men viktigast är att ha kul, säger Malm.