Nu är det Rickard som brygger på Fireside

Rickard Tannarp har snart bryggt öl i ett halvår på Fireside Brewery. Foto: Privatbild

Tidigare i år bestämde sig Joel och Johanna Heinecke för att lämna Öland och Fireside Brewery bakom sig. Norrtäljebon Michael Norman fick reda på det och sen var det en ganska snabb affär.

Michael Norman har en bakgrund som kock och såg möjligheten att återvända till spisen i bryggeriets restaurang. Sen kom hans svåger Rickard Karlsson in bilden. Rickard är lärare, men har jobbat som processtekniker tidigare. I somras tog de över Fireside.

– Michael kan inte brygga öl och det kunde väl inte jag heller, men en process är en process och jag har ett intresse för smaker. Så när jag fick chansen att vara med tog jag den, berättar han.

– Att brygga är inte så svårt. Det är bara vatten, malt, jäst och humle. Utmaningen ligger i att göra ett unikt öl.

Helt strandsatt i bryggeriet blev han inte heller. Joel var kvar en månad för att Rickard skulle lära sig att göra öl i allmänhet och Firesides sorter i synnerhet. Och även om Joel nu befinner sig långt borta rent geografiskt finns han fortfarande tillgänglig om Rickard undrar nåt.

– Jag har kontakt med Joel hela tiden, så har jag har nån fråga får jag svar. 

När de tog över verksamheten var inte avsikten att revolutionera de öl som görs på Fireside. Ölen bryggs i stort sett som de bryggdes på Joels tid.

– Jag har ändrat lite i recepten på några av Joels öl. Han sa att jag skulle tänka så här: Om du dricker en riktigt god öl så ska du tänka på hur du kan göra den bättre. Så jag har tagit honom på orden, säger Rickard.

Det betyder också att det fortsätter komma ut humlestark öl med inspiration från USA, men lite annat blir det också. I samband med Ölands Skördefest tog Rickard fram ett helt eget recept, en irish red ale döpt efter byn Rälla som bryggeriet finns i.

– Vi breddar kanske lite grand, annars är man ingen riktigt bryggare, om man inte törs ta ut svängarna. Det ska vara roligt för mig också, med nya utmaningar, säger Rickard.

Samma öl planerar han även en lansering på Systembolaget för nästa år. Där finns bara ett öl i nuläget, men bryggeriet är litet och har inte stor kapacitet.

– Just nu har jag fullt i alla jäskar och då är det knappt 1000 liter. Framtiden får utvisa om det blir mer, vi måste landa först. Vi tog ju över den 15 juni, men det är klart att vi drömmer, säger Rickard.

Både Rickard och Michael är rörande överens om att övertagandet gått väldigt bra. ”Över förväntan”, säger Rickard, exakt samma två ord som Michael sagt tidigare.

– Och inte bara ölen. Restaurangen har fortfarande öppet fast vi får stå ute och laga mat. Vi är jättetacksamma över våra underbara grannar som kommer hit och äter och dricker, säger Michael.

Och även om Michael inte kunde brygga öl, så är det nu han som går vid Rickards sida för att lära sig.