Systembolaget på väg mot nytt ölrekord

Systembolaget är på väg att sälja rekordmycket öl under 2021. Foto: Montage.

Ska det bli ett nytt rekordår för ölförsäljningen på Systembolaget? Kanske når vi till och med en riktig drömgräns. Försäljningen inför julen kommer att avgöra allt.

 

I fjol slogs alla tiders rekord när det gällde såld öl på Systembolaget. Pandemin och krogar med restriktioner var en stor anledning till att det såldes 293,9 miljoner liter öl under 2020.

Under årets första månader fortsatte ökningen, även här till stor del beroende på att vi inte hade någon pandemi i början av 2020.

Därefter har ökningen planat ut, men mycket talar för att 2021 blir ännu ett rekordår för öl på Systembolaget.

Efter tre kvartal har det sålts 229 563 miljoner liter öl, en ökning mot fjolårets 222 706 liter under motsvarande period i fjol.

Men under det tredje kvartalet såldes det faktiskt lite mindre öl i de över 400 butikerna i år jämfört med i fjol. Det handlar dock bara om en minskning med cirka 170 000 liter.

Nu blir det fjärde året, och kanske framför allt julhandeln, avgörande för om säljsiffrorna ska nå fram till nya rekord.

Kommer man att slå fjolårets notering på 293,9 miljoner liter öl?

Kommer man att nå den magiska gränsen 300 miljoner liter.

Du är en av många som är med och avgör det, och en bit in på nästa år vet vi svaret.

Men helt klart är att intresset för att köpa öl på Systembolaget är fortsatt stort hos svenska folket.

Tittar man på försäljningen av svensk och utländsk öl ser vi att svenskarna gärna väljer patriotiskt. Av de 222,7 miljoner liter öl som sålts fram till slutet av september var 186,2 miljoner liter öl, ganska exakt 80 procent, producerad i Sverige.